Z černé práce je malý důchod

  • 25
Důchodová správa varuje před prací načerno, protože při nástupu do penze pak lidé dostanou nízký důchod. Takových případů přibývá. Podle úředníků se jedná o lidi, kteří oficiálně pracovali za minimální mzdu, ale další část výdělku si nechávali vyplácet "na ruku".

Důchod se jim však počítá jen z přiznané mzdy.

"Lidé si na nízký výměr důchodu většinou nestěžují písemně. Obvykle se při osobní návštěvě pouze diví, proč je jejich důchod nepoměrný k jejich výdělkům. Upřesnění údajů přitom odmítají sdělit ze strachu z trestní odpovědnosti a z bývalých zaměstnavatelů. Jedná se například o zaměstnance malých restaurací," uvedla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Mikešová.

Podle odhadů statistického úřadu pracuje v Česku za minimální mzdu až padesát tisíc lidí. Nejnižší možná mzda nyní činí 6700 korun hrubého měsíčně. Statistici potvrzují, že na dně mzdové pyramidy se často ocitají lidé pracující v pohostinství a v obchodě.

To nezastírají ani lidé z oboru a očekávají, že se situace bude dál zhoršovat. Vyplácení nezdaněných mezd je sice trestné, ale vzhledem k vysokému zdanění práce je pro podnikatele pořád zajímavé, zvláště v období dalšího růstu daní.

"V restauracích už se zvedla DPH, od ledna stoupne také v hotelech, a to bude mít za následek, že podnikatelé budou hledat cesty k úsporám. A jednou z cest je i práce načerno," uvedla Mirka Luprichová, prezidentka sdružení Horeka sdružující firmy z pohostinství a cestovního ruchu.

Důchodová správa však varuje, že pro starší lidi může být práce za minimální mzdu velkou prohrou. Důchod hodně závisí na platu v závěru kariéry. Pro výpočet penze lidí, kteří dnes odcházejí do důchodu, je podle Mikešové důležité období od roku 1986 do současnosti. Kdo si nechával k minimální mzdě vyplácet 5000 korun na ruku od roku 1992 do současnosti, dostane měsíčně 5833 místo 7212 korun.