Vstup do EU podpořil obchod s cizinou

Vstup do Evropské unie pobídl zahraniční obchod k dalšímu růstu. Dovoz i vývoz stouply v květnu v meziročním srovnání zhruba o třetinu. Zároveň výrazně klesl schodek obchodní bilance. Po dubnovém propadu 10,7 miliardy se deficit v květnu snížil na 0,9 miliardy korun.

„Květen především kompenzoval špatný výsledek dubna, kdy došlo k předzásobení dovozy, na které byla nově uvržena vyšší dovozní cla,“ říká analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl.

I třetinové přírůstky dovozů i vývozů je proto podle něj nutné brát s rezervou. Raiffeisenbank za celý rok předpokládá schodek ve výši 70 miliard korun.

Podle údajů ČSÚ, získaných poprvé z nového systému Intrastat, nastal výrazný růst strojírenského vývozu - o více než 58 procent. Dařilo se především exportům telekomunikační a výpočetní techniky.

Zároveň rostl dovoz strojů a dopravních prostředků, z toho nejvíce elektrických zařízení a spotřebičů a strojů a zařízení pro průmysl.

„Teritoriální struktura je výrazně ovlivněna vykazováním dat v systému Intrastat, kde zejména v dovozu ze zemí EU je nyní značná část zboží původem z jiných teritorií,“ upozornili statistici. Obchodní bilance se státy EU skončila aktivem jen 0,7 miliardy korun, přitom pasivum obchodu s Německem dosáhlo 12,9 miliardy.