Petr Smetka vylákal od tisícovky lidí zhruba miliardu korun.

Petr Smetka vylákal od tisícovky lidí zhruba miliardu korun. | foto: Dan MaternaMF DNES

Vrchní soud potvrdil 12 let pro zakladatele H-Systemu

  • 35
Zakladatel H-Systemu Petr Smetka si za miliardový podvod odsedí dvanáct let ve vězení. Vrchní soud potvrdil dva roky starý verdikt pražského městského soudu a shledal Smetku vinným z podvodu a poškozování věřitele, jen zpronevěru překvalifikoval na porušování povinností při správě cizího majetku.

Smetka vylákal od tisícovky lidí zhruba miliardu korun na výstavbu levných domků.

Petr Smetka se od začátku snažil soud přesvědčit o tom, že nikoho okrást nechtěl. Tvrdil, že mu jen nevyšly jeho podnikatelské záměry - mimo jiné na trh cenných papírů nebo loterii.

Soud však znovu jeho verzi neuvěřil. Mimo jiné proto, že Smetka nedokázal vysvětlit, proč od lidí inkasoval peníze na stavbu domků a vzápětí je použil na něco úplně jiného (včetně úhrad výdajů vlastní domácnosti).

Kromě Petra Smetky konstatoval soud vinu i u Ivana Krále a Pavla Středy z bytového družstva Svatopluk. Ti odešli od soudu s podmínečnými tresty za pomoc při poškozování věřitele. Stejně jako Smetka mají navíc zakázané podnikání a činnost ve statutárních orgánech firem. Smetka nesmí podnikat deset let, Král šest a Středa pět let.

V případě manažerů H-Systemu Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy, obviněných z podvodu, vrátil odvolací soud obžalobu k novému projednání městskému soudu.

V roce 2004 dostal Smetka 12 let
Verdikt v případu H-System už zazněl před dvěma lety. Po 16 měsíců trvajícím procesu poslal pražský městský soud Smetku za podvod, zpronevěru a poškozování věřitele na 12 let do věznice s ostrahou.

Pro Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmu vyměřil soud v roce 2004 za podvody 9,5 roku. - více zde

,