ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vláda schválila financování Dukovan, ČEZ získá od státu půjčku

  • 114
Vláda schválila model financování nového jaderného zdroje. Stát by měl na nový jaderný blok v Dukovanech poskytnout půjčku, během výstavby bez úroků. „Zajišťujeme tím dostupnou cenu elektřiny a posilujeme energetickou soběstačnost,“ uvedl na twitteru ministr průmyslu Karel Havlíček.

Půjčka energetické společnosti ČEZ by měla výstavbu pokrýt ze 70 procent. Zbytek by měl zaplatit ČEZ, který bude hradit také všechny případné dodatečné náklady.

Nový blok v Dukovanech bude stát při výstavbě bude financovat bezúročně, za provozu vládní materiál počítá s úrokem dvě procenta. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v květnu řekl, že očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je podle něj zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun).

Ministr Havlíček ještě před jednáním vlády uvedl, že smlouvy mezi státem a ČEZ o stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by měly být podepsány v úterý 28. července.

Pátý jaderný blok v Dukovanech by se měl začít stavět v roce 2029, s uvedením do provozu se počítá v roce 2036.

Podle Havlíčka velkoobchodní cena elektřiny poroste a lidé na stavbě Dukovan vydělají. V opačném případě bude podle něj dopad v desítkách korun ročně za rodinu, což je podle něj daleko méně, než lidé každoročně platí ve fakturách za elektřinu na podporu takzvaných podporovaných zdrojů.

,