Než si sednou cestující do tramvaje, musí vystát dlouhé fronty. Ilustrační foto

Než si sednou cestující do tramvaje, musí vystát dlouhé fronty. Ilustrační foto | foto: Robert Rambousek, MF DNES

V trafikách chybějí jízdenky na MHD

  • 58
V pražských trafikách chybějí jízdenky na pražskou MHD. Vinou Dopravního podniku to ale podle jeho mluvčího Ondřeje Pečeného není. "Zaznamenáváme tyto hlasy. Naše automaty jsou ale připraveny k provozu," říká mluvčí. O moc lépe na tom nebyli ani obyvatelé Brna.

Mluvčí pražského Dopravního podniku Pečený připouští, že jízdenek může být v některých prodejních místech nedostatek. Vytištěných jich je ale prý dost. Jízdenky jsou k dostání v automatech a podle slov Pečeného je podnik také připraven kdykoliv jízdenky dodat.

Zdá se tedy, že trafikanti zřejmě s objednávkami nových jízdenek před koncem roku "zaspali". 

O moc lépe na tom nejsou ani v Brně. Podle zkušenosti redaktora iDNES.cz hlásaly cedule v řadě brněnských trafik, že jízdenky nejsou. "Nakonec jsem ji koupil až v automatu," dodává redaktor.

Pražské jízdenky od začátku roku zdražily o šest korun na 26 Kč. Podražily i kupony. Roční vyjde na 4 750 Kč. - více zde

Pokud se cestujícím nepodaří jízdenku v trafice sehnat, mohou si ji od minulého roku objednat také přes mobil. Stojí stejně jako v trafice, tedy 26 Kč. Od Nového roku se ale s cenou změnilo i číslo, na kterém ji lze objednat. Nově se jízdenka objednává na čísle 902 06 26, kam je třeba poslat SMS zprávu ve tvaru DPT.

Prodej jízdenek i kuponů doprovázejí fronty, ve kterých cestující mohou strávit i více než hodinu.

Dopravní podnik vychází vstříc lidem, kteří používají při jízdách v metropoli předplacené kupony. Loňské časové kupony platí až do 5. ledna. Přesto ampliony v metru dnes hlásaly, že platnost starých kuponů končí. Podle mluvčího Ondřeje Pečeného jde ale o technický problém, který podnik odstraňuje.