V prodeji vede Škoda Auto a Daewoo Avia

Dlouhodobý růst počtu prodaných motorových vozidel se nezastavil ani v průběhu srpna. Vyplývá to z posledních údajů Sdružení automobilového průmyslu (SAP). Tuzemští výrobci a oficiální dovozci během prvních osmi měsíců prodali 99 491 nových osobních vozidel, což je o dvě procenta více než za leden - srpen roku 1999. Přesto již nejsou nárůsty tak prudké jako v porovnání prvních měsíců letošního a loňského roku, kdy např. v lednu byl nárůst téměř 30 procent.

Na českém trhu prodávalo svá osobní vozidla 36 značek. Domácí výrobce zastupovala pouze mladoboleslavská Škoda Auto, která prodala ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 963 vozidel více, což je nárůst o necelá dvě procenta.

Škodovka také zvýšila svůj většinový podíl na našem trhu za osm měsíců na 50,13 procent, v srpnu měla dokonce 55,5 procenta.

Trh užitkových automobilů s celkovou hmotností do 3,5 tuny zaznamenal meziročně mírný pokles prodejů o dvě procenta na 9 673 kusů. Užitková vozdila prodávalo 29 výrobců, z toho tři čeští: Škoda, Magma a JLaureta). Nejúspěšnější je i v tomto segmentu Škoda s podílem 19 procent na trhu, za ní následuje Ford se 17 a Volkswagen se 14 procenty.

SAP uvádí, že v kategorii nákladních vozidel nad 3,5 tuny celkové hmotnosti bylo prodáno od ledna do srpna tohoto roku 3 771 nových automobilů. V tomto segmentu je nárůst nejvýraznější, neboť bylo prodáno o 887 kusů, tj. o 30,76 procent více vozidel.

I v této oblasti dominuje domácí výrobce - Daewoo Avia s podílem 22 procent. Následuje Mercedes-Benz s 15 a Iveco se 14 procenty. V celkovém prodeji je zastoupeno 14 značek, z nich české Daewoo Avia, Tatra, Škoda Mnichovo Hradiště a Praga.

Tuzemští producenti nákladních automobilů prodali do konce srpna 1005 vozidel, největší nárůst zaznamenala Tatra Kopřivnice o necelých 13 %.

Sedm výrobců autobusů (čeští Karosa, SOR Libchavy a KH motor Centrum) prodalo za osm měsíců 439 autobusů, což je meziročně o 8, 13 procent více. Dlouhodobě nejprodávanější je Karosa s podílem přes 73 procent. Nejúspěšnější zahraniční producent je Mercedes-Benz.