Úřad prověří banky kvůli poplatkům

  • 74
Poplatky největších českých bank přezkoumá antimonopolní úřad. Podle listu Euro podezírá Komerční banku, Českou spořitelnu a Československou obchodní banku z vytvoření kartelu v oblasti poplatků.

GRAFIKA: KOLIK STOJÍ ÚČET V BANCE

Tiskový mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa informaci potvrdil, bližších komentářů se ale prozatím zdržel.

"Mohu potvrdit, že ÚOHS zahájil správní řízení na bankovním trhu ve věci možného porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže," sdělil Chalupa v tiskovém prohlášení.

Kvůli výši poplatků čelí české banky v posledních měsících tvrdé kritice. Zanedlouho by do finančních ústavů měli dorazit i kontroloři České obchodní inspekce, kteřÍ mají prozkoumat, zda banky nezneužívají svého postavení nebo nepoškozují zájmy spotřebitelů. - více zde

Banky se brání
Banky existenci jakýchkoliv dohod či porušení zákona odmítají.

"Důrazně odmítáme jakékoli podezření z porušení zákona. Naopak se domníváme, že na českém bankovním trhu panuje tvrdé konkurenční prostředí," uvedla tisková mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

Existenci kartelu odmítá i mluvčí ČSOB Milan Tománek: "Doufáme, že nález antimonopolního úřadu ukončí konečně všechny spekulace, protože pravda je taková, že žádné kartelové vyjednávání neexistuje. Prostředí v České republice je vysoce konkurenční," řekl iDNES.

Proti podezření se ostře ohradila i Komerční banka, jejíž tisková mluvčí Marie Petrovová uvedla že banka odmítá takový přístup a považuje toto řízení za zcela nepodložené.

Problematika vysokých bankovních poplatků se opět vynořila počátkem roku, kdy ceny za své služby zvedla Komerční banka, Živnostenská banka i Raiffeisenbank. V průběhu loňského roku zdražovala Česká spořitelna i ČSOB. - více zde

Banky se hájí tím, že investují do zlepšení služeb a že vydělávat musí. Finančním domům se hospodaření v Česku daří - rekordní zisky loni ohlásila Česká spořitelna i Komerční banka, výrazný růst profitu zaznamenala i ČSOB.

Podle bank si západní banky mohou nízké či nulové poplatky dovolit také proto, že
mají vysoké výnosy z úroků. V ČR jsou naopak úroky nejnižší v Evropě, a banky tak vydělávají spíše na poplatcích, dodala ČTK.

Analytička: Poplatky jsou normální
Výši poplatků u českých bank považuje za normální analytička Next Finance Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

"Myslím si, že bankovní poplatky jsou přiměřené. V Česku existuje na bankovním trhu extrémně vysoká konkurence a bankovní ústavy mají velmi nízké marže a logicky je kompenzují vyššími poplatky," řekla ČTK. Dodala, že by si naopak dala pozor na banku s nízkými poplatky.

"Je to podezřelé a může to vypovídat o nízké likviditě banky, která se jen snaží nahnat klienty," citovala ji ČTK. V takovém případě by prý raději volila odchod k bance s vysokými poplatky.

,