Úřad kritizuje hospodaření při MMF

  • 9
Počítače a kancelářské vybavení za bezmála 3,7 milionů korun se ztratily z pražského Kongresového centra po zasedání Mezinárodního měnového fondu. Tento prohřešek ale představuje jen menší část nedostatků, které Nejvyšší kontrolní úřad připisuje ministerstvu financí při předloňském zasedání ekonomů.

Celkem totiž NKÚ odhalil dvacet šest problematických milionů ve více než půl miliardě, kterou ministerstvo financí ze státního rozpočtu na zasedání měnového fondu vynaložilo.

Úřad dále zjistil, že s organizací, která pro ministerstvo financí zajišťovala průběh zasedání, nebyla dostatečně uzavřena smlouva o předávání a kontrole věcných darů v hodnotě přes devět milionů korun. "Některé věcné dary byly poměrně značné hodnoty, okolo sta tisíce korun, a nebylo jasné, jak byly použity," vysvětlil Josef Pohl, který měl kontrolu na starosti.

Část darů navíc zbyla a rozdělili si je pořadatelé, což podle něj rovněž nebyl správný postup. Organizátoři rovněž zanedbali příslušnou evidenci majetku.

Podobné nedostatky by se podle Pohla neměly opakovat při podzimním zasedání představitelů členských států NATO v Praze. "Pracovníci ministerstva zahraničí tady byli akci konzultovat, vzali si naše podklady a vypadá to, že se tomu budou snažit vyhnout," uvedl.

Podle ministerstva financí z kontrolního závěru NKÚ nevyplývá, že by čerpání peněz státního rozpočtu bylo neoprávněné či nehospodárné. "Základní zásada, aby rozpočtové prostředky byly použity jen k účelům, pro které jsou určeny, byla důsledně dodržována," řekla mluvčí MF Jana Vargová.

Podle Vargové NKÚ například ministerstvu vytkl, že nemá doklady od účastníků zasedání o převzetí drobných dárkových předmětů, což bylo podle ní nemožné. Zjištěné nedostatky podle ní neměly žádný dopad do hospodaření státního rozpočtu.

Zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v září 2000 přišlo státní rozpočet, Českou národní banku, sponzory a účastníky celkem na miliardu korun.

,