Účet za špatné dluhy? 30 000 na osobu

  • 15
Až ke třiceti tisícům korun se může pro každého Čecha včetně nemluvňat vyšplhat konečný účet za ztráty České konsolidační agentury. Konečný účet pro daňové poplatníky za špatná aktiva nahromaděná v této instituci podle člena představenstva Libora Svobody neměl přesáhnout 300 miliard korun.

Dosud konsolidační agentura a její předchůdkyně Konsolidační banka stály daňové poplatníky zhruba 175 miliard korun. Státu přitom ještě zbývá uhradit dalších 100 miliard korun budoucích ztrát, které z valné většiny plynou z probíhajícího převodu aktiv bývalé IPB z ČSOB.

"Po úhradě ztráty za loňský rok bude maximální budoucí nárok ČKA na státní rozpočet do 100 miliard korun," řekl Svoboda. To však podle něj platí za předpokladu, že stát nerozhodne o dalším přílivu aktiv do konsolidační agentury.

ČKA podle Svobody chystá auditovaný výhled svých budoucích ztrát, který se stane součástí rozpočtového výhledu státu na čtyři roky.

Agentura by měla výrazněji zvyšovat deficit veřejných financí naposledy v roce 2005.

Bilanční suma ČKA nyní činí zhruba 230 miliard korun, během roku se však zvýší o zhruba 70 miliard korun špatných úvěrů z ČSOB a České spořitelny. Na druhou stranu banka letos prodá balík v nominální hodnotě 38 miliard korun. Další pohledávky prodá individuálně či z nich dostane inkasa.

Celá bilanční suma by po dokončení převodu aktiv z ČSOB už neměla narůstat, ale měla by naopak začít výrazněji klesat. "Během čtyřletého období by se ČKA měla vypořádat s bilancí tak, aby na konci tohoto volebního období byla malou institucí státu, kterou stát bude používat na speciální hospodářské operace v rámci pravidel, které povolí EU," uvedl nedávno budoucí ministr financí Bohuslav Sobotka.

S tím souhlasí i představitelé ČKA. "Po výrazné redukci, kdy by na ČKA nepřešly žádné nové úkoly, si dovedu představit, že by tu za čtyři až pět let mohla být instituce s bilanční sumou kolem 25 až 30 miliard korun," uvedl Svoboda.

V bilanci agentury tak nakonec zůstanou jen úvěry družstevní bytové výstavby a část konkursních pohledávek a pohledávek zatížených soudními spory.

,