Tůma: Češi přijmou euro rychle

  • 19
Podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy přijmou Češi euro rychle. Jednak jsou na budoucí společnou evropskou měnu zvyklí, protože hodně cestují po západoevropských zemích, zároveň jsou velmi proevropsky orientovani, míní guvernér. O zavedení eura však nemluví zatím rád, protože nejde o akutní záležitost. Nyní podle něj dokonce jde spíše o "akademické" úvahy.

Zavedení eura v ČR nechápe jako nějakou spásu před fluktuací kurzu české koruny a jako únik pod bezpečnou měnovou střechu, nýbrž jako završení integračního procesu. I pak se bude muset podle něho dodržovat udržitelná hospodářská politika, i když jedna její část, měnová, bude přesunuta do Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem.

"Pro mě osobně, jestli to bude rok 2007, 2008 nebo 2009, není až tak zásadní," řekl Tůma k zavedení eura. Hlavní je, zdůraznil, jak rychle bude vláda schopna konsolidovat veřejné finance, což je jedno z podstatných kritérií, která musí ČR v rámci balíku maastrichtských požadavků a paktu stability splnit.

Tůma se momentálně účastní podzimního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu.

,