Do servisu budou muset zřejmě nejčastěji nejprodávanější modely yaris a auris. Ilustrační foto.

Do servisu budou muset zřejmě nejčastěji nejprodávanější modely yaris a auris. Ilustrační foto. | foto: Toyota

Toyota v Česku svolá kvůli závadě přes 14 tisíc aut

  • 30
Japonská automobilka Toyota Motor dnes oznámila, kolika aut v Česku se týká možná závada plynového pedálu. "Na svolávací akci bude pozváno 14 196 vozů," řekl MF DNES viceprezident Toyota Motor Czech Mika Elojärvi.

Nejčastěji se podle něj akce bude patrně týkat nejprodávanějších modelů yaris a auris. Majitelé dotčených toyot začnou být tento týden oslovováni dopisem, aby se objednali na rychlou opravu do některého z autorizovaných servisů. Ta by neměla být delší než 30 minut a bude zcela zdarma.

Podle dostupných informací v podstatě automobilka na stávající plynový pedál, který hrozil zaseknutím, jen přimontuje malý plech, který odstraní pnutí pedálu.

Firma opraví až 300 tisíc hybridů

Největší světová automobilka v pondělí ve Spojených státech a v Kanadě obnovila výrobu automobilů, pozastavenou před týdnem právě kvůli závadě plynového pedálu. Podle ČTK společnost zároveň potvrdila, že připravuje řešení problémů brzd u nové verze modelu Prius. - čtěte Toyota přiznala další potíž

Informované zdroje a japonský tisk uvádějí, že firma svolá k opravám až 300 tisíc těchto hybridních vozů. Toyota kvůli závadě plynového pedálu svolala minulý měsíc k opravám po celém světě 4,5 milionu vozů. Od loňska kvůli riziku nezamýšlené akcelerace již sezvala k opravám majitele více než osmi milionů automobilů. V USA svolala k dealerům 2,2 milionu vozů.

Možná závada se může týkat také vozů vyráběných v kolínské továrně TPCA, což jsou modely Toyota Aygo, Peugeot 106 a Citroën C1.

,
Témata: Kanada, Peugeot, TPCA