Muži jsou ochotnější stěhovat se za prací než ženy.

Muži jsou ochotnější stěhovat se za prací než ženy. | foto: Profimedia.cz

Téměř polovina Čechů je ochotna odejít za prací

  • 22
Češi jsou již ochotnější stěhovat se za prací. Z výzkumu, který provedla Hypoteční banka, vyplývá, že téměř každý druhý v tom nevidí velký problém. Lidí, které by výhodná pracovní nabídka přiměla sbalit kufry a odstěhovat se, je dokonce více než těch, kteří si to nedovedou představit.

Celkem 45 procent dotazovaných lidí odpovědělo, že výhodná pracovní nabídka by je přesvědčila změnit bydliště. Dalších 40 procent naopak není ochotných se stěhovat. Pro většinu z nich by bylo totiž obtížné opustit svoji rodinu a děti.

"Nízká mobilita pracovní síly bývá často uváděnou příčinou strukturální nezaměstnanosti a bývá spojena s nefunkčním trhem bydlení. Průzkum však ukazuje, že tyto argumenty již do značné míry neplatí," řekl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Z průzkumu dále vyplývá, že muži jsou oproti ženám ochotnější se stěhovat. Zatímco 49 procent mužů by na pracovní nabídku v jiném regionu kývlo, mezi ženami je to pouze 42 procent.

Co se týče věkové struktury, změna bydliště je menším problémem pro mladé lidi do 29 let. Souvisí to především s tím, že ještě nemají založené vlastní rodiny. Překvapující byl ale výsledek ve skupině lidí od 30 do 44 let. Až 47 procent z nich je ochotných se stěhovat.

Mezi lidmi, kteří odmítají opustit své bydliště kvůli práci, tvoří největší podíl lidé s nižšími měsíčními příjmy (15 až 20 tisíc korun) a s nejvyššími příjmy (více než 40 tisíc korun). Neochotu se stěhovat vyjádřili také živnostníci.

Především lidé ve středním věku označovali jako důvod, proč nechtějí opustit své bydliště, vybudované rodinné zázemí. Čechy také drží na jednom místě vlastní byt či dům a dobrá práce. Pouze 4 procenta lidí se ale domnívá, že by pro ně byl problém sehnat bydlení v místě nového zaměstnání.