Diskuze

Tatranky před 60 lety připomínaly hory

Cukr, kakao, tuk, a mouka - to je recept na tatranky. Křupavá česká oplatka letos slaví už šedesáté narozeniny. "Při vzniku receptury firmu limitovaly suroviny, které mohla použít. Po válce totiž nebylo prakticky nic k dostání," říká tisková mluvčí Opavia-LU Mária Sedlická.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Aleš

25. 7. 2008 18:15
zbožíznalství za 5

Zajímavý článek, akorát bych dal autorovi 5 z nauky o zboží.  Sušenky a oplatky jsou přeci jen něco jiného. Těsto z mouky a vody NENÍ sušenka. A pro ty, kteří neumí číst - stejně jako automobily Tatra i tatranky vymysleli v Česku, ne na Slovensku.  

0 0
možnosti

Martin MMM

13. 1. 2006 9:39
vaha tatranek
vi nekdo jak se zmenila gramaz tatranek za poslednich 20 let ?
0 0
možnosti

mirda

13. 6. 2005 7:19
A co trubičky...
Radši kupiji Seditu!! Ale, takový poctivý Hořický trubičky co bývali za 1Kčs, To už nikdo neumí. JoJo
0 0
možnosti

studentka

6. 6. 2007 16:37
Re: A co trubičky...

Ani tato firma? Sama jsem nechutnala, tak nevím.

http://www.horicketrubicky.cz/

0 0
možnosti

tyrael

10. 6. 2005 16:23
Mnan!!!
Kam se hrabe Bounty, Mars, Snickers, Kitekat, Tribit a další- stará dobrá Tatranka je pořád nejlepší!!!!!
0 0
možnosti

Jiřik

10. 6. 2005 13:30
Kde se vyráběly?
Já jsem dřív značku Opavia vůbec neznal, za socialismu vše patřilo do koncernu Pražských čokoládoven, n.p., Modřany... ale mám dojem, že po revoluci se najednou VŠE přejmenovalo na Opavii, včetně piškot, které se přitom vyráběly v lomnických čokoládovnách (dříve A.Jína)...
Který závod vyráběl tatranky a horalky dřív a kde se vyrábějí teď, neví někdo?
0 0
možnosti

Opavan

10. 6. 2005 15:09
Re: Kde se vyráběly?
Vyráběly se v Opavě, teď v Lovosicích. A to, že se všechny oplatky jmenují Opavia, je nesmysl. Opavia je jen firma, názvy jsou jiné. A je tomu tak všude ve světe - Persil / Palmex / Rex je Henkel, Mars / Snickers / M&M´s / Bounty a spol. je Mars Int. apod. Jinak s chutí (viz. další příspěvky) je to věc názoru, já osobně taky nepoznám rozdíl, ale odlišné receptury (poměry surovin) asi budou. Ale já jsem pro  
0 0
možnosti

kaspi

10. 6. 2005 12:52
Srovnání
No tak jsem si byl dole v sámošce koupit dvoje tatranky s lískooříškovou polevou, jedna Opavia, druhá Sedita. Gramáž stejná 50g. Cena Opavia 6,90Kč, Sedita 5,90Kč (ani jedna nebyla tzv. v akci tj.obvyklá cena).
Vizuálně se líší mřížkováním (česká má  větší mřížky na oplatku).
Chuťově bych řekl, že jsou ZCELA srovnatelné a nevěřím tomu, že by některý z níže podepsaných chytrolínů se zavřenýma očima poznal českou či slovenskou tatranku.
Jediný rozdíl bych řekl je v tom, že slovenské jsou malinko tvrdší při skousnutí, ale to může být způsobenou rozdílnou dobou výroby toho kterého kusu.
Takže závěr: oplatka jak opatka vy chytráci
0 0
možnosti

Fjnšmekr

10. 6. 2005 13:39
Re: Srovnání
Pokud nerozezáte Opaviu od sedity, tak to si můžete namáčet v čokoládě odřezky dřevotřísky  - rozdíl nenajdete a ušetříte. Dobrou chuť.
0 0
možnosti

ferda mravenec

10. 6. 2005 12:36
Jo a stály 0,60haléřů/ks
Jo,jo jsou dobré ale jsou čím dál menší a čím dál dražší.Asi podle hesla čím později přijdeš,tím dříve odejdi?nevím ale jde to od deseti k pěti.Jak dlouho to může ještě vydržet?
0 0
možnosti

Jarda

10. 6. 2005 12:27
Opavia at se jde bodnout...
...ty jejich sragory jsou hnusny. Jediny dobry tatranky jsou ty Slovensky. Souhlasim s kolegama nize :-)
0 0
možnosti

jouda

10. 6. 2005 12:09
a to jste si ještě nevšimli,
že hodně výrobků Opávia má nižší hmotnost než mívaly. Holt potřebují víc vydělávat, ale nemůžou si dovolit zvýšit ceny, tak snížili gramáž o 10% a penízky jsou doma.
0 0
možnosti

Merk

10. 6. 2005 17:16
Re: a to jste si ještě nevšimli,
Ale vždyť to dělají všichni výrobci - potraviny, drogerie...
0 0
možnosti

KucKuc_2

10. 6. 2005 11:15
Sereď
Přesně tak. Opavia se svými novými recepturami a všemi novinkami se může jít bodnout. Štěstí, že se k nám dováží Tatranky a Horalky ze Slovenska. Tam je vyrábí pořád stejně dobré :-)
0 0
možnosti