US Airways a další letecké společnosti ztrácí kvůli drahé ropě a slabšímu dolaru.

US Airways a další letecké společnosti ztrácí kvůli drahé ropě a slabšímu dolaru. | foto: Profimedia.cz

Světové aerolinky letos skončí ve třímiliardové ztrátě

Drahá ropa a klesající dolar způsobí letos citelné ztráty světovým leteckým společnostem. V celkovém součtu se vyšplhají až na 3 miliardy dolarů. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA).

To je mírné zlepšení ve srovnání s rokem 2005, kdy celkové ztráty dosáhly 3,2 miliardy dolarů. Ve srovnání s původní předpovědí však asociace svůj odhad ztráty výrazně zhoršila kvůli drahé ropě.

Původní odhad počítal se ztrátou 2,2 miliardy dolarů. IATA dodala, že výhled aerolinií dále zhoršují drahé pohonné hmoty a pokles dolaru. Pohonné hmoty se mají na celkových nákladech aerolinií letos podílet 26 procenty. Loni tento podíl činil 22 procent.

Pozitivní zprávou pro letecké firmy zůstává, že jejich příjmy již čtvrtý rok za sebou díky oživení turistiky porostou. Aby se aerolinie dostaly do zisku, potřebovaly by, aby jejich průměrné využití kapacity letos činilo 63,3 procenta.

IATA se však domnívá, že se leteckým společnostem podaří vyplnit kapacitu jen z 62,4 procenta.

IATA zastupuje 261 leteckých společností. Ty se na celkové letecké přepravě podílejí 94 procenty, napsala agentura Reuters.