stavba, stavebnictví, dům (c) profimedia.cz/corbis

Stavba, stavebnictví - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Studie: Strach z bubliny na trhu nemovitostí je zbytečný

  • 4
Bublina na trhu nemovitostí v USA zřejmě není tak velká, jak někteří ekonomové varovali. Podle studie kterou vypracovali přední odborníci dvou amerických univerzit ve spolupráci s americkou centrální bankou, jsou sice v některých oblastech ceny vyšší, nevymykají se ale dlouhodobému průměru.

"Můžeme říct, že většina trhů s nemovitostmi se v roce 2004 nezdála být o moc dražší než byla během posledních deseti let," uvádí autoři ve studii Zhodnocení vysokých cen bytů: Bubliny, principy a chybné závěry. Ceny se většinou ani neblíží historickým hodnotám, dodávají autoři.

Studii vypracoval Charles Himmelberg z americké centrální banky Fed společně s Christopherem Mayerem z Columbia University a Toddem Sinaiem z pensylvánské Wharton School.

Podle autorů jsou důvodem poptávky po bytech především nízké hypoteční úroky, které budou dál lákat nové obyvatele do měst a pravděpodobně budou hlavní příčinou dlouhodobějšího růstu cen.

"V dražších oblastech jako je San Francisco, Boston či New York nejsou současné ceny nízké, ale výpočty neukázaly že by neopodstatněně rostly přes míru," uvedli autoři.

Během druhé poloviny osmdesátých let byly nemovitosti v mnoha místech předražené. Poté následoval pokles na většině trhů. V současné době existuje jen několik málo regionů, kde se ceny dostávají na úroveň osmdesátých let. Z 47 zkoumaných oblastí sem patří třeba Miami, Florida nebo Oregon.

Před bublinou, která by mohla brzy splasknout, varovala řada odborníků. "Nikdy před tím nerostly ceny nemovitostí tak rychle po tak dlouhou dobu v tolika zemích," varoval v červnu časopis Economist.

O poklesu cen na trhu v některých oblastech je přesvědčen šéf Fedu Alan Greenspan. "Boom na trhu musí nevyhnutelně zvolnit," řekl. Na druhou stranu poptávku nejspíš posílí potřeba obnovy oblastí, které zničil hurikán Katrina.

, ,