Štěch: Sociální dávky nejsou hlavní problém

  • 53
Bezmála hodinu hájil svou vizi rozpočtové reformy proti spíše pravicově zaměřeným čtenářům iDNES odborový boss Milan Štěch. "Není seriózní tvrdit, že hlavním problémem veřejných financí je státní sociální systém. Hlavním problémem je nekázeň, podvodná jednání, neodůvodnitelné výhody jedněch a neadekvátní zatěžování druhých," řekl například.

Naznačil také, že protesty odborů považuje za legitimní způsob, jak v období mezi volbami vyjádřit názor na vládní politiku. "Neuznávám systém jedenkrát za čtyři roky k volbám a pak držet pusu a krok. Tomu se říká placatá demokracie," odpověděl Štěch jednomu ze čtenářů.

Všechny odpovědi
najdete ZDE

Členové ČMKOS zatím nepodpoří svojí účastí akci Asociace samostatných odborů, která ohlásila pochod Prahou v některém z dní v týdnu od 16. do 20. června.

"Našim cílem není obracet Prahu naruby, ale prosadit, aby reforma byla spravedlivá. Pokud jednání s vládou nebudou pokračovat úspěšně, přistoupíme k dalším krokům," vyjádřil se Milan Štěch v rozhovoru.

Kdo je šéf odborů
Milan Štěch nahradil loni v polovině dubna Richarda Falbra na postu předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů. Pochází z Českých Budějovic.

Štěch: Dokud bude práce za mzdu, budou odbory

Vystudoval střední průmyslovou školu strojní a pracoval jako strojní zámečník v českobudějovickém závodě Škody Plzeň. V roce 1982 byl v tomto závodě zvolen do funkce předsedy odborové organizace.

Od roku 1990 byl po dva roky předsedou regionálního pracoviště Odborového svazu Kovo. Další dva roky byl místopředsedou kováckých odborů.

V roce 1996 byl Štěch, tehdy ještě jako bezpartijní, zvolen na kandidátce ČSSD do Senátu. Dnes už je členem ČSSD.