Stavební práce, stavba

Stavební práce, stavba | foto: Profimedia.cz

Stavbaři loni dokončili nejvíc bytů za 16 let

  • 11
V Česku loni přibylo rekordně bytů. Stavbaři jich dokončili 41 650, což je nejvíc od roku 1991. Meziročně se v zemi postavilo o 38 procent bytů více. Stavět se jich loni začalo 43 796, přibližně stejně jako v roce 2006.

Za boomem bytové výstavby stojí především příznivá situace na trhu stavebního spoření a hypoték. Úvěr na bydlení si díky rostoucím mzdám může pořídit stále více lidí.

"Hypotéky v Česku jsou jedny z nejlevnějších z celé Evropské unie. V naší bance se objem hypoték meziročně zdvojnásobil," řekl iDNES.cz ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl.

Bydlení si podle Michla nyní pořizují především silné ročníky narozené v 70. letech minulého století.

Podle údajů Asociace stavebních spořitelen loni požádalo téměř 164 tisíc lidí o úvěr na bydlení v celkové výši 74 miliard korun. Meziročně šlo o čtyřicetiprocentní nárůst.

Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku bylo v Česku dokončeno téměř 18 tisíc bytů, stavět se jich začalo skoro 12 tisíc.

Kvalifikovaných lidí je nedostatek
Nejvíc nových bytů se staví v Praze a Středočeském kraji, kde vznikne z výstavby zahájené v loňském čtvrtém čtvrtletí téměř třetina nových bytů či rodinných domů.

Stavební výroba loni vzrostla o 6,7 procenta. Celková hodnota povolených staveb dosáhla téměř 378 miliard korun. V prosinci stavebnictví zpomalilo z listopadových 7,1 procenta na 5,6 procenta.

Motorem stavební výroby v prosinci byly výstavba, rekonstrukce a modernizace inženýrských staveb, především dokončování dálnic. Mírný pokles naopak zaznamenalo pozemní stavitelství.

"Napomohla tomu i dosud velmi mírná zima, která umožňuje stavebním firmám pokračovat v pracích v terénu," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Stavební úřady vydaly v prosinci 8 853 stavebních povolení, což bylo o 22,6 procenta méně než o rok dříve. Z toho bylo 5 216 povolení pro nové stavby, dalších 3 637 povolení se týkalo změn již dokončených staveb.

Největším problémem českého stavebnictví je nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. "V zemi je málo kvalitních dělníků, a ty je potřeba dovážet," dodal Aleš Michl.