Státní dluh se snížil, důvod k radosti ale není

  • 9
Státní dluh Česka se poprvé po více než dvou letech snížil. Ke konci září dosáhl 589,3 miliardy korun. Proti minulému čtvrtletí tak poklesl o víc než deset miliard korun. Analytici jsou ale opatrní a trvalejší příznivý vývoj nečekají.

"Je to dočasný pokles, který není žádným důvodem k jásotu. Už ve čtvrtém kvartálu výše stáního dluhu opět výrazně naroste," odhaduje Pavel Sobíšek z HVB Bank.

"Důvod poklesu státního dluhu je velmi prozaický: na konci 2. čtvrtletí se ministerstvo financí předfinancovalo emisí obligací, potřeby financování ve 3. kvartálu byly kvůli tomu nižší," dodává David Marek z Patria Online.,

Státní dluh podle něj neutěšeně poroste i v dalších letech, protože vláda se neodhodlala k razantnějším reformním krokům. "Státní dluh tak zřejmě do tří let překoná hranici 900 miliard korun," říká Marek.

Vyšší dluh s sebou navíc nese i stoupající zátěž na jeho údržbu. Úrokové náklady státního dluhu budou podle Patria Online letos dosahovat 27 miliard korun, příští rok pak 35 miliard a v  roce 2007 už 46 miliard.

"Čím později se začne se skutečnou reformou, tím vyšší část rozpočtu spolykají náklady na úroky ze státního dluhu a o to bolestnější bude konsolidace veřejných financí," dodává Marek.

Každého obyvatele Česka tak vlády už zadlužily v přepočtu částkou necelých šedesát tisíc korun. Sobíšek ale varuje, že během tří měsíců zbývajících do konce roku dluh znovu nabobtná, a to až o sedmdesát miliard korun. Na Každého obyvatele Česka by tak připadlo dalších sedm tisíc.

,