Stavební spořitelny dostanou zpět peníze, které jim antimonopolní úřad vyměřil za údajný kartel. Rozhodl o tom soud. Ilustrační foto.

Stavební spořitelny dostanou zpět peníze, které jim antimonopolní úřad vyměřil za údajný kartel. Rozhodl o tom soud. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Stát musí spořitelnám vrátit pokutu 55 milionů

  • 7
Stavební spořitelny dostanou zpět pokutu 55 milionů korun, kterou jim vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za kartel. Rozhodl o tom brněnský soud. Antimonopolní úřad může ještě rozhodnutí soudců zvrátit.

Šestice českých stavebních spořitelen měla podle původního rozhodnutí antimonopolních úředníků zaplatit za údajnou nedovolenou výměnu informací 484 milionů korun. Úřad ale trest postupně snižovala a dnes rozhodl brněnský soud o tom, že spořitelny neměly platit nic, protože se ničeho nezákonného nedopustily. "Spořitelny neporušily zákon," řekl na jednání soudce David Raus.

Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna ČS, Modrá pyramida, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot by tak mohly brzy dostat zaplacené peníze zpět. "Antimonopolní úřad se ještě může odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu a při podávání kasační stížnosti požádat o odkladný účinek," upozornil MF DNES předseda senátu Jaroslav Tesák.

Antimonopolní úřad stavebním spořitelnám vyčítal, že se v roce 1997 dohodly na nedovolené výměně informací. (více zde) Sám úřad ale přiznává, že dohoda neměla faktický dopad a trh nepoškodila. Totéž řekl i soud. "Řada informací, které si firmy vyměňovaly, byla veřejně dostupná," podotkl Raus.

Pokuty vyměřil antimonopolní úřad na základě analýzy, která dokazovala dopad jednání spořitelen na klienty. Z posudku vyplývá, že se firmy svým jednáním mohly dopustit narušení hospodářské soutěže.

Kolik peněz musí stát spořitelnám vrátit ( v milionech Kč)
Název Částka
Českomoravská stavební spořitelna 20,5
Stavební spořitelna ČS 11,7
Modrá pyramida 9
Raiffeisen 5,3
Hypo 4,6
Wüstenrot 3,9
Zdroj: ČTK

,