Přídavky na děti jsou nízké, tvrdí polovina Čechů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Stát by mohl rozdávat víc, myslí si Češi

  • 98
Poslední rok před volbami vláda rozdává plnými hrstmi. Utrácení kritizují ekonomové, minulý týden se k nim přidala i ČNB. I tak si ale většina lidí myslí, že Česko dává na sociální politiku málo. Vyplývá to ze studie Centra pro výzkum veřejného mínění.

HLASUJTE V ANKETĚ:
Připadají vám výdaje na sociální politiku nízké?

Jedinou výjimkou, kde se názor obyvatelstva alespoň blíží pohledu ekonomů, kteří tvrdí, že vláda by měla se sociálními výdaji brzdit, jsou dávky nezaměstnaným.

V tomto případě nezvítězil názor, že dávky jsou nízké. Většina dotazovaných se totiž přikláněla k názoru, že výdaje jsou právě takové, jaké mají být.

O ostatních typech výdajů už ale panuje jednoznačná shoda. Nemocenská, důchody, dávky na bydlení i vzdělávaní i přídavky na děti jsou podle většiny Čechů nízké.

Vláda před koncem roku zvedla životní minimum, od kterého se většina dávek odvozuje. Od ledna se zvýší i důchody, vyšší bude i minimální mzda (více zde). Až budoucí průzkumy však ukáží, zda tyto změny voliče uspokojí.

Sociální dávky jsou jednou z hlavních zátěží státního rozpočtu, který pravidelně  končí se schodky desítek miliard korun. Jedním z největších problémů rozpočtu je důchodový systém, který podle odborníků vydrží ještě dvacet let. Pokud ale do té doby nedojde k jeho reformě, čeká ho podle ekonomů kolaps. Společnou řeč ale zatím politici nenašli.  - více zde

Kvůli útratám už proti vládě vystoupil i guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Uvedl, že vláda utrácí příliš a její chování označil za nedisciplinované. - více zde

Hodnocení výdajů státu na sociální politiku (v %)

Vysoké Odpovídající Nízké
důchody 15 27 51
nemoc, úraz, invalidita 8 29 55
zdravotní péče 13 34 49
dávky rodině (např. přídavky na děti) 7 32 52
dávky v nezaměstnanosti 16 38 36
sociální pomoc v nouzi 10 34 42
podpora politiky zaměstnanosti 12 29 40
podpora bydlení 6 30 51
podpora školství a vzdělávání 5 35 51
celkově na sociální politiku 11 28 50
Zdroj: CVVM, * dopočet do 100 % tvoří odpověď "nevím"

,