SPT Telecom se dohodl s poskytovateli internetu

- Poskytovatelé internetových služeb se dohodli se zástupci SPT Telecomu na dělení výnosů z telefonního provozu služby Internet 2000. Řekl to předseda sdružení poskytovatelů NIX.CZ Boris Bělousov. Tato služba umožňuje uživatelům Internetu přístup na síť přes telefonní linku se speciálními čísly za zvýhodněné telefonní poplatky. "Provideři udělali vůči Telecomu celou řadu významných ústupků. Je velký prostor podmínky rozumně zlepšit," uvedl Bělousov. Dohoda zvýhodňuje větší poskytovatele přístupu na internet, kteří dostanou větší procenta z výnosů, než menší firmy.

V zahraničí je obvyklé, že internetoví provideři dostávají asi 40 procent z výnosů z telefonního provozu.

Čeští poskytovatelé z výnosů na největším přístupovém bodě (POP) mohou získat patnáctiprocentní podíl plus další procenta z výnosů na ostatních POPech v závislosti na objemu provozu. "Opravdu teoreticky se tento podíl může blížit 12 procentům," dodal Bělousov.

"Tyto podmínky znevýhodňují malé poskytovatele připojení k internetu. Telecom má státem zaručený monopol na poskytování telekomunikačních služeb, proto by měl přistupovat ke všem providerům stejně," vyjádřil svou nespokojenost zástupce společnosti DAT Martin Holčík.

"Předpokládáme, že získané prostředky provideři investují do svého technologického vybavení nebo do obsahu, který uživatelům Internetu nabízejí. Provize jim také může vytvořit větší prostor pro vlastní aktivní cenovou politiku," uvedl vedoucí tiskového oddělení Telecomu Vladan Crha.

Speciální telefonní čísla bude jednotlivým poskytovatelům přidělovat Český telekomunikační úřad. Letos čísla na základě výjimky úřadu přiděloval SPT Telecom. Výjimka měla původně skončit na konci roku.

"Je pravděpodobné, že dojde k prodloužení výjimky na Internet99 a plynulému přechodu na Internet2000," uvedl Bělousov. Výjimka by měla pravděpodobně platit do března 2000.

Definitivní podmínky služby Internet2000 Telecom zveřejní v nejbližších dnech. Službu Internet99 zavedla firma v letošním roce na nátlak internetové komunity poté, kdy oznámila zvýšení cen hovorného od počátku roku.

Služba pro spojení na internet prodlužuje délku telefonních impulsů oproti běžnému telefonování. Internet2000 neobsahuje oproti svému předchůdci poplatek za každé připojení na web, naopak nabízí možnost využití jediného přístupového čísla pro celou Českou republiku.