Rostlinné tuky jsou využitelné buď ve formě olejů, nebo roztíratelných tuků...

Rostlinné tuky jsou využitelné buď ve formě olejů, nebo roztíratelných tuků neboli margarínů. | foto: Archiv

Čechy nejvíc straší inflace a válka. Šetří na kultuře i alkoholu

  • 63
Obavy z růstu cen ale i pokračování či eskalace války trápí nyní Čechy nejvíce. Ukázal to průzkum společnosti Ipsos, která během září zkoumala nálady a chování spotřebitelů v Česku a dalších třinácti zemích Evropy.

„Největšími strašáky jsou nyní inflace, chudoba a vojenský konflikt,“ shrnul šéf Ipsosu Jakub Malý.

Obavu z inflace má podle průzkumu šest z deseti Čechů, což je v evropském srovnání řadí na třetí místo, po Polsku a Argentině. Ačkoli je číslo stále vysoké, všeobecná obava od června klesla o pět procentních bodů. Podobně jako Česko je na tom Irsko, Turecko a celosvětově pak Singapur.

Nejvýrazněji se inflace projevuje ve stravování a ubytování, následují výdaje na bydlení, v závěsu se drží potraviny a nealkoholické nápoje. Právě potraviny spolu s bydlením přitom podle Ipsosu tvoří polovinu výdajů české domácnosti.

Lidé méně utrácejí. Tržby v maloobchodech klesly čtvrtý měsíc v řadě

Zatímco stoupající ceny energií a zvyšující se útraty v supermarketech čeští spotřebitelé vnímají intenzivně, podražující oblečení či obuv tolik neregistrují, ukázal průzkum.

Přestože průměrná nominální mzda nyní přesahuje 40 tisíc korun, její růst nestačí pokrývat inflaci a reálná mzda tak klesla o jedenáct procent. Češi se bojí o úspory a hledají příležitosti, kde své peníze zhodnotit. Zvýšený zájem zaznamenávají banky hlavně u termínovaných vkladů.

Výzkum také ukázal, že na bydlení a stravě už Češi příliš šetřit nemohou, často tedy omezují zbytnější výdaje jako ty na kulturní vyžití nebo alkohol a tabák. Odkládají také nákladnější nákupy, u nichž spoléhají, že by je v budoucnu mohli pořídit výhodněji.

Někteří se snaží zabezpečit proti narůstajícím cenám energií a investují do alternativních zdrojů. To si ale zdaleka nemohou dovolit všichni, pro mnohé je problém koupit i LED žárovku, konstatoval Malý.

Se subjektivními vyhlídkami jsou Češi v celosvětovém měřítku v průměru. Nejoptimističtější jsou lidé v Číně a v Indii. Podobně jako v Česku situaci vidí také obyvatelé Belgie, Velké Británie nebo Španělska.