Spořitelna začne vydávat čipové karty

  • 53
Česká spořitelna, jejíž platební kartu má v peněžence nejvíc lidí, začne do roka přidávat na karty čip. Výměna skončí v roce 2007. Tehdy bude prostřednictvím nové generace karet platit v Česku skoro každý, odhaduje spořitelna.

"Asi všechny banky budou mít čipové karty," soudí Martin Škopek z představenstva spořitelny, která má v oběhu přes 2,7 milionu karet.

Čipové karty už dnes vydávají dvě velké banky, ČSOB a Komerční banka, a nová technologie rychle prorůstá i k obchodníkům na jejich platební terminály.

V obchodě se s čipovou kartou zachází podobně jako v bankomatu. Prodavač ji vsune do terminálu a klient zaplatí tím, že místo podpisu pouze zadá PIN. Odpadá tak teoretická možnost, že si s kartou nakoupí zloděj, který dokáže zfalšovat podpis jejího majitele a zaplatí s ní před jejím zablokováním v bance.

I když bezpečnější čipové karty má v Česku stále jen malá část lidí, tlak na obměnu vzrůstá. "Co se týče platebních terminálů, z celkového počtu více než 11 tisíc je jich 95 procent převedeno na čipovou technologii," uvádí za svou stáj obchodníků Pavel Hejzlar z ČSOB.

Spořitelna chce své terminály u obchodníků začít měnit během příštího roku a do konce roku začít vydávat čipové karty klientům.

Čipy se prosazují kvůli bezpečnosti, tlaku karetních asociací Visa a MasterCard a také s cílem naučit karty novým kouskům. Na čip se vejde víc informací, tím lze naprogramovat nejrůznější slevy u obchodníků a podnítit lidi k větší útratě.