Společnost Kabel Net zakóduje v Praze své televizní vysílání

- Společnost Kabel Net, která nabízí divákům za poplatek šestnáct televizních programů, zakóduje v Praze a okolí během června signál. Opatření má vyřešit problém s neautorizovaným příjmem vysílání, které si lidé mohou zajistit zvláštní anténou bez dalších nákladů. "Bezdrátové vysílání společnosti využila neoprávněně ke svému obohacení řada prodejců, kteří antény nabízeli. Společnost odhaduje, že v Praze obyvatelé zakoupili zhruba 50.000 "černých" zařízení," uvedl ředitel společnosti Václav Bartoň.
Platících zákazníků, kterých je v Praze asi 36.000, se zakódování vysílání nedotkne. "Náklady na akci plně hradí společnost a nehrozí, že by diváci signál na určitý čas ztratili," řekl Bartoň. Majitelé antén, kteří o signál přijdou, se mohou v případě zájmu o příjem televize obrátit na společnost, sdělil.

Neautorizovaný příjem televizního vysílání podle Bartoně poškozuje také výrobce televizních programů a organizace na ochranu autorských práv, kterým společnost nemůže za "pirátské" příjemce platit poplatky. Zdeněk Vaníček z České asociace kabelových komunikací míní, že by měl ochranu vysílání řešit sankcemi nový mediální zákon.

Témata: Příjem