Soud zrušil ministerský trik s nájemným

  • 23
Na úpravu výše nájemného v současnosti neexistuje právní předpis. Ústavní soud se rozhodl nepřistoupit na manévr ministerstva financí a zasáhl přímo proti novému výměru, který ministerstvo přijalo před několika dny. "Znamená to, že okamžitě jakmile vejde v platnost, budou zmrazeny ceny nájemného," řekl náměstek ministra financí Jaroslav Šulc.

Ministerstvo financí připravuje nový zákon, který chce do konce roku předložit vládě. Než by však začal platit, uběhlo by ještě nejméně půl roku. Práci na zákonu však komplikují spory mezi resortem financí a ministerstvem pro místní rozvoj.

Než však vznikne nový zákon, není podle čeho spory o nájemné posoudit. "Když nebude cenový výměr, soudy nebudou moci rozhodovat a řešit nájemné. Když se nájemce s pronajímatelem nedohodne, zůstane vše tak jak je. Soud teď nemá právní předpis, podle kterého by rozhodoval. To bude řešit až nový zákon," tvrdí Stanislav Křeček ze Sdružení nájemníků.

Podle něj občanský zákoník stanovuje, že nájemné se sjednává dohodu a jednostranně je možné jej zvyšovat pouze podle zvláštního právního předpisu, což byl právě zrušený cenový výměr.

Ústavní soud tvrdě kritizoval postup ministerstva financí a dospěl zároveň k závěru, že ministerští úředníci se pokusili "obelstít" soud., když těsně před jednáním spornou vyhlášku zrušili a nahradili ji jinou, ovšem s totožným obsahem. Podrobnosti ZDE.

Na otázku proč ministerstvo takto postupovalo Šulc odpověděl: "Byla to trochu kulišárna. Ale nevěděl jsem jestli později na to budu mít dost času, proto jsme výměr připravili dřív."

Místopředseda Sdružení majitelů domů Miloslav Šimeček uvedl, že verdikt Ústavního soudu umožní uzavírat nové smlouvy mezi nájemníky a majiteli, které budou moci respektovat podmínky v daném místě. To bude podle něj v některých případech znamenat, že majitelé domů nebudou muset na nemovitosti doplácet.

,