Hlavní líčení začne nejdříve v září. Ilustrační foto

Hlavní líčení začne nejdříve v září. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Soud v Táboře nařídil v kauze Berka hlavní líčení

  • 1
Soud v Táboře při předběžném projednání obžaloby nařídil hlavní líčení v případu konkurzního soudce Jiřího Berky. Ten spolu s dalšími šesti muži čelí obvinění ze zmanipulování konkurzů. Hlavní líčení začne nejdříve v září.

Obžaloba je viní z účasti na zločinném spolčení, zneužívání pravomoci veřejného činitele či porušování povinnosti při správě cizího majetku. Součástí spisu v případu je 37 000 dokumentů a další přílohy. Obžaloba má zhruba 300 stran. Navrhuje se vyslechnutí 142 svědků.

Policie začala skupinu rozkrývat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil údajně na základě padělaných dokumentů.

O rok později vyšetřovatel rozdal obvinění dalším lidem - údajnému organizátorovi skupiny a vysokoškolskému pedagogovi Vladislavu Větrovcovi, správcům konkurzní podstaty Danielu Thonatovi a Petru Tuhému, zaměstnanci zpeněžování podstaty Luboru Kindlovi, soudnímu znalci Martinu Jurenkovi a bývalému policistovi Vlastimilu Paroulkovi.

Paroulek je jako policista vyšetřován v samostatné kauze. K Union bance později přibylo obvinění, že skupina zmanipulovala konkurzy společností ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko, Zbrojovka Brno, Retema, Krušnohorské strojírny a naposledy Báňské stavby Most.

Podle policie manipulovali konkurzy podniků, které se ocitly na hranici bankrotu. Vybrali si podnik v regionech Most, Chomutov a Česká Lípa, kde byl místně příslušný soudce Berka.

Za pomoci dalších firem a lidí zajistili odkoupení pohledávek věřitelů podniku, na který následně Berka vyhlásil konkurz a dosadil do něj vybraného správce. Tím se prý dostávali k majetkům za stovky milionů korun, které pak pod cenou rozprodávali.

,