Soud Němcům zhatil naději na nedělní nákupy

  • 12
Neděle a svátky zůstanou v Německu dny pracovního klidu a bez nákupní horečky. Rozhodl o tom Ústavní spolkový soud v Karlsruhe, který zamítl snahu maloobchodu vymoci si nedělní prodej. Případná změna otevírací doby o nedělích bude v kompetenci spolkových zemí.

"Princip odpočinku o nedělích a státních svátcích je posvátný," zdůvodnil verdikt předsedající soudce.

Německá vláda se snaží postupně rušit strnulá poválečná omezení pro pracovní dobu, aby zvýšila zaměstnanost a podpořila stagnující maloobchodní prodej. Proti liberalizaci pravidel protestují odbory, které argumentují zhoršením pracovních podmínek zaměstnanců.

Z nákupů o nedělích a svátcích není nadšena ani církev.

Ještě počátkem devadesátých let se mohlo v Německu - na rozdíl od většiny zemí unie - nakupovat ve všední dny pouze do 18.30.

Po roce 1989 přišel "revoluční" dlouhý čtvrtek, kdy Němci mohli utrácet až do 20.30 a v sobotu do čtrnácti hodin. Loni byl sobotní prodej prodloužen až do dvacáté hodiny.

Žádost o povolení nedělního prodeje podala k soudu síť obchodních domů Galerie Kaufhof ze skupiny Metro. Nelíbí se jí totiž, že regulace některé obchody znevýhodňuje vůči jiným prodejnám.

Většina obchodů v Německu totiž musí být zavřena nejen v neděli, ale také po osmé hodině večerní ve všedních dnech. Tomuto omezení však nepodléhají prodejny na letištích a nádražích.

Například obchodní dům Galerie Kaufhof v Berlíně musí mít v neděli zavřeno, zatímco prodejny na nedalekém nádraží se hemží zákazníky.

Němcům se tak zatím o nákupech o nedělích a svátcích jako v České republice či v USA, kde neexistují žádná omezení, může jenom zdát.