Bohuslav Sobotka po triumfu ČSSD v senátních volbách.

Bohuslav Sobotka po triumfu ČSSD v senátních volbách. | foto: Michal Šula, MAFRA

Pokud budeme součástí příští vlády, druhý pilíř zrušíme, plánuje Sobotka

  • 288
Pokud by se sociální demokraté dostali k moci, nové penzijní fondy zruší, plánuje předseda strany Bohuslav Sobotka. Namísto toho by rozšířil podporu dosavadního penzijního připojištění a motivoval firmy, aby na něj zaměstnancům více přispívaly.

Současnou podobu penzijní reformy Sobotka nepovažuje za optimální. "Není to žádná skutečná penzijní reforma, je to vytvoření dalšího spořicího produktu na našem finančním trhu. S tím, že do značné míry dubluje už existující penzijní připojištění," vysvětluje Sobotka.

Jak by měli lidé podle Sobotky spořitČtěte ve čtvrtek 8. 11.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Nový spořicí produkt, který zavádí vláda, podle něj budeme všichni financovat z vyšších daní. Výhodný však bude jen pro určitou část obyvatel, pro dvě třetiny výhodný není, upozorňuje v rozhovoru MF DNES šéf nejsilnější opoziční strany.

Pokud se ČSSD dostane k moci, druhý pilíř neboli soukromé penze zruší. "Pokud budeme součástí další vlády, bude to jedna z našich hlavních podmínek pro koaliční smlouvu," vysvětluje.

Sobotka se nebojí ani případných arbitráží, které by Česku v případě zrušení nových penzijních fondů hrozily. "Pokud někdo bude riskovat vytvoření druhého pilíře, ačkoliv ví, že nedošlo k politické shodě a že hlavní opoziční strana navrhuje jeho zrušení, pouští se do rizika, které přijímá z vlastní odpovědnosti. Myslím, že pragmatické rozhodnutí by bylo počkat na příští volby do Poslanecké sněmovny a na následné kroky příští vlády," říká.

Sobotka tak potvrdil obavy lidí, kteří se chystají do druhého pilíře vstoupit. Nový penzijní systém totiž nemusí mít dlouhého trvání. "Nepřipravíme občany o tyto prostředky, které si vloží do druhého pilíře ze svého. Jsme připraveni tyto peníze sloučit například s penzijním připojištěním ve třetím pilíři," uklidňuje Sobotka.

Ovšem jak se bude situace řešit v případě, že dotyčný nebude penzijní připojištění mít, už Sobotka neuvádí.