Testy na zvířatech jsou stále běžnou praxí

Testy na zvířatech jsou stále běžnou praxí | foto: Profimedia.cz

Směrnice EU o chemických testech ohrozí zvířata

  • 18
Ochranáři zvířat bijí na poplach kvůli evropské směrnici, která zavede nové povinné testování třiceti tisíc chemických látek používaných v běžných výrobcích, jako jsou šampony či čisticí prostředky. Aktivisté odhadují, že v důsledku nového testování v příštích patnácti letech zemře nebo bude zmrzačeno až 45 milionů zvířat.

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu v úterý schválil novou evropskou chemickou politiku REACH, která má přinést lepší ochranu lidí a životního prostředí před nebezpečnými, a přesto stále používanými látkami. A právě v rámci REACH by se měly všechny dosud používané látky znovu otestovat.

"Půjde o zvířecí katastrofu. Návrh přináší řadu pozitivních věcí, které vítáme. Testy lze provádět bez toho, aby zvířata přišla o život, ale na tuto část se nedbalo," říká Alistair Currie z britského Svazu za zrušení vivisekce.

Podle Evropské komise by bylo možné snížit počet testů na zvířatech o padesát procent, pokud by se podařilo schválit alternativu, kterou je například počítačová simulace.

S platností nové směrnice se počítá už od dubna 2007 a testy na zvířatech jsou stále běžnou praxí.

Firmy: Náklady budou astronomické
Zatímco ekologové požadují ještě přísnější restrikce, chemický průmysl se obává v důsledku zavedení REACH obrovských nákladů. V návaznosti na to podle něho hrozí i zdražení řady výrobků včetně léků. Pokud povolení nezískají třeba i pro jedinou látku, musí daný výrobek přestat vyrábět úplně.

Jen v Česku by mohlo podle některých odhadů jít o čtyři až šest miliard korun. Zhruba osmdesát procent nákladů prý přitom ponesou malé a střední firmy. Úterní hlasování ve výboru pro životní prostředí pak průmysl sotva potěšil. Levicoví a zelení europoslanci návrh přitvrdili a vrátili to, co z něho ministři členských zemí loni v prosinci vyhodili.

Pyrrhovo vítězství?
Pokud by směrnice prošla v upravené podobě, bude muset výrobce každou látku, která byla uznána za nebezpečnou, vyměnit za méně riskantní. "Princip nahrazování je základní kámen směrnice, všichni si pamatujeme drama s azbestem. Nechceme, aby se opakovalo," řekl italský socialista Guido Sacconi, který změny prosazoval.

Zřejmě však narazí na pravicové poslance a také na postoje některých členských zemí, které naopak usilují o to, aby se některé nebezpečné látky mohly dál používat ve výrobě, ovšem za přísného dohledu.

Nizozemská konzervativní europoslankyně Ria Oomen Ruijtenová výsledek hlasování označila za Pyrrhovo vítězství. "Tyto zakázané látky se do Evropy budou vracet v podobě výrobků ze třetích zemí," řekla. Směrnice musí projít ještě druhým čtením v plénu a konečné ano musí zaznít od členských zemí.