Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko

Slováci se s Polskem přetahují o korbáčiky

  • 16
Mezi Polskem a Slovenskem se rozběhl závod o to, kdo se v Bruselu dříve zaregistruje jako země původu sýra korbáčik. Zatímco Poláci jsou ochotní autorství slavných zapletených pařených sýrů se Slováky sdílet, naši východní sousedé si chtějí korbáčik nechat sami pro sebe.

"Korbáčiky poprvé popsal český mlékárenský odborník Laxa v roce 1924 jako typickou slovenskou specialitu a označil ji za výkvět bačovského sýrařského umění," cituje odborníka na mlékárenský průmysl Karola Heriana server Pravda.sk.

Originalita výrobku nespočívá jen v technologii výroby pařeného sýra, ale i typickém tvaru - nitě sýra jsou zapletené do copánků.

"Nemají právo přisvojit si tento výrobek" říká Olga Pučeková, jejíž rodina vyrábí korbáčiky už čtyři generace. Když Poláci viděli korbáčik poprvé, mysleli si, že jde o špagety, vysvětlila Pučeková.

Pokud se Slovákům nakonec podaří vybojovat zeměpisné označení, budou ho smět používat jen ti výrobci, kteří jsou členy Slovenského mlékárenského svazu, napsala Pravda.sk.

Kdo však do svazu nepatří, což je případ desítek drobných zemědělců, značku si na svůj výrobek dát nesmí, nebo musí požádat o členství.