Senát odmítá novou úpravu kampeliček

  • 3
Senát zamítl návrh novely zákona o spořitelních úvěrových družstvech. Do novely, která měla sladit české právo v této oblasti s normami Evropské unie, totiž poslanci podle senátorů naopak zakomponovali ustanovení odporující evropským směrnicím. Senátoři návrhu také vyčetli, že obsahuje právně nespecifikované výrazy, které lze různě vykládat a působí zpětně, což je nepřípustné.

Do původního návrhu novely zákona vláda zapracovala evropskou směrnici o zárukách za vklady, změnila systém pojištění vkladů, zakotvila do práva princip jednotné bankovní licence a rozšířila okruh informací, které jsou volené orgány kampeliček povinny podávat. Navrhla také rozšířit předmět činnosti záložen a umožnit záložnám působit i v členských státech EU.

Sněmovna ale připravila k návrhu 145 pozměňovacích návrhů. Ty přijaté například oddělily režim zřizování spořitelních a úvěrních družstev. "Přijaté pozměňovací návrhy snižují míru slučitelnosti zákona s právem Evropských společenství, a umožňují vznik a fungování úvěrních družstev s kapitálech ve výši minimálně půl miliónu korun, což je v rozporu s právem Evropských společenství," zdůvodnil návrh na zamítnutí senátor Jaroslav Petřík.

Podle Petříka právu EU odporuje i poslanecká úprava, podle níž se mohou družstevní záložny přeměnit na spořitelní družstva, která nemusí prokazovat výši počátečního kapitálu. Zamítnutý návrh se vrátí do sněmovny, která musí senátní veto přehlasovat nadpoloviční většinou všech poslanců.