Šéf Hyundai Čong Mong-ku čelí obvinění ze zpronevěry.

Šéf Hyundai Čong Mong-ku čelí obvinění ze zpronevěry. | foto: Reuters

Šéf Hyundai přiznal spoluvinu v korupční aféře

  • 2
Před soudem v Soulu zaznělo z úst nejvyššího šéfa automobilky Hyundai přiznání ke spoluúčasti na korupční aféře. "Přiznávám do určité míry svou vinu," řekl předseda správní rady Čong Mong-ku. Čong je od dubna ve vazbě, je obžalován ze zpronevěry firemních peněz a porušení důvěry.

Čongovi se klade za vinu především to, že z peněz firmy převedl více než 100 miliard wonů (asi 2,5 miliardy Kč) přes dceřiné firmy do různých tajných fondů. Z nich automobilka podle obžaloby uplácela lobbisty a politiky, aby získala výhody.

O podrobnostech tvorby černých fondů Čong u soudu zatím nepromluvil. "Nepamatuji se," řekl podle agentury Reuters několikrát na otázky po detailech o těchto fondech.

Čong dorazil do soudní síně na pojízdném křesle. Soudci 68letý podnikatel řekl, že trpí vysokým krevním tlakem, bolestmi a závratěmi. Jeho další předvolání je naplánováno na 26. června.

Trestné činy, z nichž je Čong obviněn, mohou vynést v Koreji až doživotní vězení. Analytici však očekávají že dlouhému trestu Čong unikne, protože prokurátoři budou mít v této věci na paměti "národní zájem" na zachování stability u největšího domácího výrobce automobilů.

Čong sice oficiálně nemá výkonnou funkci, je však znám tím, že si udržuje kontrolu nad každodenním řízením firmy. Zástupci automobilového sektoru v Koreji zahájili kampaň na jeho podporu a propuštění z vazby a argumentují tím, že jeho absence by mohla nepříznivě ovlivnit celý domácí automobilový průmysl.

,