Sedlák Jan Rajter starší

Sedlák Jan Rajter starší - Sedlák Jan Rajter starší | foto: Martin Adamec, MF DNES

Sedláci se dočkají milionů za pozemky pro Nemak

  • 8
Sedláci Rajterovi se konečně dočkají čtvrt miliardy, kterou jim za pozemky nedaleko hliníkárny Nemak slíbil Jiří Paroubek. Mostečtí zastupitelé schválili převod 234 milionů korun na jejich účet. Pro převod se vyslovilo 28 z 45 zastupitelů, proti byl jeden.

Jan Rajter na své miliony dlouho čekal, zastupitelé totiž s rozhodnutím o převodu otáleli. Jan Rajter mladší ale pohrozil, že obnoví žaloby, které pod příslibem čtvrt miliardy stáhl a začne tak znovu blokovat pozemky v blízkosti hliníkárny. - více zde

Náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková pro MF DNES uvedla, že o sporné pozemky, které se středečním rozhodnutím uvolnily, vzápětí projevili zájem dva kupci. Další zájemce by prý mohl přivést sám Nemak.

Svůj boj proti výstavbě továrny Nemak a průmyslové zóny Joseph vedle svých pozemků začali Rajterovi vést před více než pěti lety. Pomáhala jim organizace Ekologický právní servis. Společně například uspěli při odvolání proti vydaným povolením na stavby v zóně. Podařilo se jim dokonce zpochybnit i vyjmutí pozemků v zóně ze zemědělského půdního fondu. Vadí jim i sama existence hliníkárny na zelené louce mezi poli a její negativní vliv na zemědělskou produkci.

Po dlouhých sporech a stále častějších rozsudcích ve prospěch sedláků se v květnu vláda rozhodla, že tahanice o průmyslovou zónu Joseph, v níž Nemak stojí, definitivně vyřeší. Uvolnila peníze získané z privatizace a začala prostřednictvím města Mostu s Rajterovými jednat.

Sedláci se rozhodli své pozemky u Mostu opustit a začít se zemědělskou produkcí jinde. Uvažovali i o koupi pozemků na Lounsku, o ty ale měli zájem kupci z Německa. Rajter nyní, když má jisté peníze na koupi, řekl, že se ještě pokusí tyto pozemky získat.

,