Návrh zákona, který počítá s pětiletým odkladem zavedení elektronických vinět, čeká ve Sněmovně standardní projednání namísto zrychleného. Ilustrační foto.

Návrh zákona, který počítá s pětiletým odkladem zavedení elektronických vinět, čeká ve Sněmovně standardní projednání namísto zrychleného. Ilustrační foto. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Rychlý odklad vinět se nepovedl, zablokovala jej levice

  • 55
Levice v pátek zablokovala rychlé schválení pětiletého odkladu elektronických vinět. Ty mají podle platného zákona od ledna nahradit dálniční známky, s jejich zavedením už ale reálně nikdo nepočítá. Vláda premiéra Petra Nečase totiž v polovině roku rozhodla, že systém kvůli velké nákladnosti odloží.

Poslanci v prvním čtení schválili senátní návrh, který s odkladem vinět počítá. Kvůli vetu levice jej ale čeká standardní projednání ve sněmovních výborech (i druhé čtení a závěrečné schvalování) namísto původně navrženého zrychleného.

Zpravodaj k novele Aleš Rádl ODS varoval, že pokud by Sněmovna nestačila novelu dostatečně rychle projednat, vzniklo by od příštího roku právní vakuum, kdy by neplatily ani kupony a nebudou k dispozici ani elektronické viněty. Poslanci pro urychlení procesu zkrátili lhůty pro projednání ve výborech na 15 dní.

Zavedení vinět by se už nestihlo

Ministerstvo dopravy věří, že návrh se podaří schválit včas. Obavy z opačného scénáře nemá. "S žádnou jinou variantou nepočítáme. Na příští rok tiskneme klasické dálniční kupony. Zavedení vinět by se už teď nestihlo," řekl iDNES.cz mluvčí resortu Karel Hanzelka.

Zavedení vinět se má odložit až do roku 2016. Jejich odpůrci tvrdí, že systém je předražený. Pokud by od příštího roku začal platit, stát by na něm tratil přes osm miliard. S tím nesouhlasí společnost Kapsch, která zavedení vinět připravovala. Kapsch už v Česku zajišťuje výběr mýtného, šestileté náklady na zavedení a provoz vinět vyčíslil na necelých pět miliard korun.

Sněmovna se viněty pokusila letos už jednou úplně zrušit. Návrh předložil tehdejší poslanec ODS Libor Ježek, zákon ale neprošel, a to zejména hlasy poslanců ODS a KSČM.

Po volbách se ale situace změnila a strany vládní koalice se dohodly, že zavedení vinět odloží. Koaliční vláda senátní návrh podpořila. Podle ministerstva dopravy tak bude dost času na to, aby se podařilo zjistit, nakolik bude systém výhodný a technicky uskutečnitelný.