Růst mezd nevyvolá inflaci

  • 12
Český zaměstnanec si ve třetím čtvrtletí vydělal průměrně 14.410 korun. Podle statistik je to o 8,9 procenta více než ve stejném období loni. Odborníci se shodují, že mzdy rostou pomaleji než produktivita práce, a proto nehrozí inflační tlaky.

Reálně si ale kvůli inflaci zaměstnanci přilepšili jen o 3,3 procenta. "Je to nejnižší nárůst průměrné reálné mzdy od začátku roku," upozornila Kristina Lenková, hlavní ekonomka investiční společnost Citicorp.

Stále se prohlubuje propast mezi skupinami pracovníků, kteří pobírají mzdu podstatně nižší než průměr, a těmi, jejichž měsíční příjem je dlouhodobě nadprůměrný.

A tak například zaměstnanci textilek, kteří si vydělají kolem devíti tisíc hrubého měsíčně, mají příjmy vyšší o 8,4 procenta oproti loňsku. Pracovníci v letecké dopravě, jejichž platy značně převyšují průměr, si polepšili téměř o dvacet procent.

Díky zvyšování tarifů opět rychleji v porovnání se třetím čtvrtletím loňska rostly platy v nepodnikatelské sféře, reálně o 5,2 procenta. Zaměstnanci podnikatelů dostávali reálnou mzdu o tři procenta vyšší než loni. Vyjádřeno v korunách ale obě skupiny dostávaly víc o přibližně stejnou částku kolem 1200 korun.

"Kdyby letos nerostly mzdové tarify v nepodnikatelské sféře o šest procent a nedošlo navíc k dalšímu zvyšování mezd u vybraných profesí, byla by mzdová dynamika nižší," upozornil David Marek z Patria Finance.

Všechny výše uvedené údaje počítají s podnikatelskými subjekty, které zaměstnávají 20 a více lidí a všechny subjekty nepodnikatelské. Ve třetím čtvrtletí v nich pracovalo téměř 3,1 milionu lidí.

"Centrální banka by měla informaci o vývoji mezd před jednáním o úrokových sazbách vyhodnotit jako pozitivní a úroky snížit," míní Lenková.

Marek s ní souhlasí, i když výhradami. "Problémem by se mohla stát setrvačnost mzdových požadavků v případě poklesu růstu ekonomiky. Odtud mohou pramenit obavy centrální banky," připomněl.