Rusko si pohrává s Jukosem, ropa láme rekordy

  • 2
Ropa je dražší než za války v Kuvajtu. Tehdy stála 40,96 dolaru. Ve čtvrtek cena severomořského Brentu poprvé v historii překročila 41 dolarů, když se dostala na 41,18 USD za barel. V pozadí zvýšení stály obavy o ropný koncern Jukos.

Pouze den poté, co mu ruský stát dovolil nakládat s jeho účty, totiž povolení zase zrušil.

Ruské ministerstvo spravedlnosti tím firmě Jukos znemožnilo používat bankovní účty pro financování základních operací a zaplacení transportních poplatků.

Ministerstvo rovněž oznámilo, že všechny příjmy společnosti budou použity na uhrazení daňového nedoplatku.

Od konce minulého roku je ropa ve světě dražší o třetinu. Způsobily to obavy, že dodávky na trh neodpovídají rychlému růstu světové spotřeby. Šéf kartelu OPEC ale už oznámil, že proti "šíleným cenám", nemůže nic dělat. Kapacity pro zvýšení těžby zkrátka nejsou. - více zde

Cenová horečka už dorazila i do Evropy.

České domácnosti by se podle ČTK mohly začít pomalu připravovat i na zdražení zemního plynu, které se očekává na podzim. Úpravu den připustila společnost Transgas i Energetický regulační úřad. 

Provozovatelé českých benzinových stanic už jasně řekli, že zdražování se musí projevit i na jejich cenách. Většina z nich avizovala brzkou změnu cen. Za litr benzinu tak řidiči mohou zaplatit až o korunu více. - více zde

Cestující se budou muset připravit na to, že závratné ceny ropy se nejspíš promítnou i do cen letenek.

"Vážíme si přízně našich zákazníků a vítězná taktika se nemění, ale dramatický vývoj cen ropy a situaci v odvětví každý den podrobně analyzujeme," vyjádřil se dříve šéf Český Aerolinií Jaroslav Tvrdík.

, ,