Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová | foto:  Petr Topič, MAFRA

Schodek v srpnu dosáhl 15,4 miliardy korun. Loni byl rozpočet v plusu

  • 17
Česká republika ke konci srpna hospodařila se schodkem 15,4 miliardy korun. Loni za stejnou dobu ve státní kase přebývalo 14,8 miliardy korun. Podle ministerstva financí letos výsledek negativně ovlivnily prostředky z EU a finanční mechanismy.

Pro letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun.

„V prvních měsících loňského roku totiž inkasoval státní rozpočet mimořádně prostředky ve výši téměř 21 miliard korun, a to ve formě závěrečných plateb vztahujících se k programovému období 2007–2013,“ uvedlo ministerstvo.

Navíc objem předfinancování na společné programy ČR a EU je letos vyšší o 16,4 miliardy, tedy o 28,7 procenta. Ovlivnilo to i nárůst investic o dvacet miliard.

„Vzhledem k plánovanému růstu rodičovských příspěvků a průměrné výše důchodů od příštího roku lze předpokládat, že výdaje na sociální dávky se budou dál skokově navyšovat,“ upozornil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Podle Lukáše Kovandy z Czech Fund je schodek nejvýraznějším od krizového roku 2013. „Vládě se stále nedaří hospodařit dle představ, byť oproti uplynulým měsíců se situace například v oblasti inkasa DPH pozvolna zlepšuje. Na vině je pomalejší ekonomický růst, než s jakým vláda počítala, a loňské rozsáhlé plošné přidávání na platech a důchodech,“ uvedl.

Česká republika měla ke konci srpna příjmy 969,8 miliardy korun a výdaje 985,2 miliardy. Na dani z přidané hodnoty se vybralo 186,7 miliardy korun, meziročně o pět procent víc. Inkaso spotřebních daní kleslo o 0,8 miliardy na 101,4 miliardy korun.

Výdaje byly o 11,2 procenta vyšší než loni, a to zejména kvůli růstu výplat sociálních dávek o 30,1 miliardy korun, dále kvůli vyšším výdajům na regionální školství.

Na sociálních dávkách bylo letos zatím vyčerpáno 400,2 miliardy korun z celkem rozpočtovaných 601,9 miliardy korun na celý rok. Z dávek nejvíce rostou výdaje na důchody (o 25,7 miliardy korun, tedy 8,9 procenta).

„Výdaje na důchody v roce 2019 rostou i díky zvýšení základní výměry důchodu z 9 procent na 10 procent průměrné mzdy a také procentní výměry důchodů o 1000 Kč u příjemců důchodů starších 85 let,“ uvedl resort.