Ropa, vrt, těžba

Ropa, vrt, těžba | foto: Profimedia.cz

Ropa se poprvé v historii vyšplhala na 100 dolarů

  • 88
Cena americké ropy se dnes poprvé v historii vyšplhala na 100 dolarů za barel. Vzhůru ji tlačí slabý kurz dolaru a investoři, kteří skupují komodity. Vedle ropy dnes prudce vzrostla například také cena zlata, která se dostala až na 28leté maximum.

Podle analytika Štěpána Pírka stojí za růstem ropy především slabý dolar, který znehodnocuje americká hypoteční krize.

"Ta podkopává důvěru v americký dolar, a proto komodity, které se obchodují v dolarech, vystřelují nahoru," uvedl pro iDNES.cz.

Za zdražováním ropy stojí také investoři, kteří do komodit, jako je ropa, zlato či obiloviny, nyní ve velkém investují. Zbavují se naopak akcií, které v poslední době nejsou tak výnosné.

"Velcí investoři cítí další šanci v komoditách, které v posledních letech poskytují nadprůměrné výnosy. Jejich cena roste ročně o desítky procent," vysvětlil Pírko.

Analytik Nauman Barakat ze společnosti Macquarie Futures USA pro ČTK uvedl, že na růst cen ropy má vliv také úterní útok na ropné centrum Port Harcourt v Nigérii. Kvůli němu posílily obavy z dalšího narušení vývozu ropy ze země. Nigérie je osmým největším exportérem ropy na světě.

Z dlouhodobého hlediska žene cenu ropy nahoru velká poptávka na světových trzích.

K magické hranici sta dolarů za barel se ropa přibližovala několik posledních měsíců. Na začátku listopadu překročila 98 dolarů. - více zde

Podle Pírka je pravděpodobné, že cena ropy bude i nadále pokračovat vzhůru přes 100 dolarů za barel. "Důvody, kvůli kterým ropa zdražuje, mají dlouhodobý charakter," dodal.

Vedle ropy dnes rekordně rostla také cena zlata, která se vyšplhala na 28leté maximum 848,60 dolaru. - více zde