Ropa Brent zlomila rekord

  • 8
Ropa opět útočí na historická maxima. Severomořský Brent, který je určující i pro evropské ceny pohonných hmot, vyšplhal nejvýš v historii a barel se prodával se 52,50 dolarů. Překonal tak svůj říjnový rekord.

Podobně je na tom i americká ropa WTI. I ta se nejdráž prodávala loni v říjnu. Tehdy stála 55,67 dolaru. Nyní se pohybuje kolem 54,40 dolaru za barel a za poslední tři týdny je tak dražší o 19 procent.

Silný nákupní zájem vyvolaly obavy z nedostatku ropných produktů kvůli problémům s rafinací. Kvůli nim došlo k přerušení produkce benzinu v divizi společnosti BP  v Texas City a další těžkosti způsobil požár v rafinerii firmy Western Refining v El Pasu. Ve vzestupu se projevil i nákupní zájem spekulantů.

V severní Evropě také panuje tuhá zima, která zvyšuje spotřebu nafty na vytápění a výrobu energií.

Na problémy s výrobou benzinu trh v současnosti reaguje velmi citlivě. Blíží se totiž jaro, kdy kvůli většímu cestování roste poptávka po této surovině.

Americká ropa West Texas Intermediate v nákupním zájmu rostla také a vyskočila o 1,35 dolaru na 54,40 USD. Za poslední tři týdny je tak dražší o 19 procent.