Na pozemcích, které dříve patřily k Bečvářovu velkostatku, se nyní nachází...

Na pozemcích, které dříve patřily k Bečvářovu velkostatku, se nyní nachází například sídlo Svobodné Evropy (šedá budova) nebo sídliště Na Vinici (za ní). | foto: Radek Cihla, MAFRA

Pokračování kauzy Bečvářova statku, obžalobě čelí tři úředníci

  • 3
Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na tři bývalé úředníky kvůli restituci Bečvářova statku v Praze. Škodu, která vznikla hlavně státu, vyčíslilo na nejméně 1,4 miliardy Kč. Na webu VSZ to uvedl jeho žalobce Jiří Pražák. V případu jde o vlastnictví lukrativních pozemků v Praze.

Pozemky byly podle dřívějších informací vydány ženě, která nebyla příbuznou velkostatkáře Julia Bečváře, a neměla tak na restituci právo.

VSZ podalo obžalobu 31. července k Městskému soudu v Praze. Tři bývalí úředníci bývalého Pozemkového úřadu Praha čelí obvinění ze zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Podle žalobce se jich dopustili v souvislosti s vydáním sedmi restitučních rozhodnutí v letech 2009 až 2012. „Jejich jednáním měla být způsobena škoda především České republice, případně její vznik ještě hrozí, a to v celkové výši nejméně 1,4 miliardy korun,“ uvedlo VSZ.

Restituční ping-pong o lukrativní pozemky v Praze skončil, žena neuspěla

Restituenti z Bečvářovy rodiny získali řadu pozemků v Praze v odhadované hodnotě tří miliard korun. Když žádali také pozemek na Žižkově, na kterém postavila bytový komplex firma Metrostav, zjistili právníci Metrostavu, že jedna z restituentek, Emilie Bednářová, není příbuznou původního majitele. Jejich zjištění v roce 2014 potvrdilo ministerstvo zemědělství.

Restituci původně posvětila rozhodnutí úřadů a soudů. Až loni Státní pozemkový úřad definitivně zrušil rozhodnutí o restitučním nároku Emilie Bednářové na část pozemků. Některé pozemky byly v roce 2016 kvůli vyšetřování zablokovány.

,