Domácí pivovarník Milan Kysela | foto: Michal Šula, MAFRA

Strojek z vrakoviště, mlýnek ze sedmdesátek. I tak se dá vařit pivo

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
I pivo má svůj underground. Jeho dějiny se píší v panelácích, sklepích i u kempingového plynového ohřívače. Lidí, kteří si tekuté zlato připravují doma, jsou v Česku stovky. „Někteří stále nevěří, že pivo jde uvařit doma na plotně. Já takhle odpočívám,“ říká kutil Milan Kysela, který je jedním z těchto nadšenců.

Když mám něco rád, musím se to naučit. A pivo mám hodně rád, říká strojař z Klecan u Prahy. Logicky se proto pustil do něčeho, co většinu lidí nenapadne – doma si uvařil svoje první pivo.

Byl to trochu punk, jak už bývá u domácích pivovarníků zvykem. Našrotovaný slad vařil ve dvacetilitrovém kotlíku na plynovém vařiči, který si lidé berou pod stan. Týden předtím v kotli vařil guláš. Tak vznikl v roce 2015 první ležák. K překvapení blízkých i přítele sládka ze slovenského minipivovaru Buchvald, který mu pomáhal, byl výborný.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se