Řecko, Korfu

Řecko, Korfu | foto: Profimedia.cz

Řecko se bouří, dokud do něj létají letadla, chtít zpět peníze za zájezd nejde

  • 11
Řekově vyšli do ulic a běsní, že mají razantně šetřit. Dvoudenní stávka si už vyžádala tři lidské životy. Češi, kteří mají zakoupenou dovolenou do této středomořské země, ji však z "pouhých" obav rušit nemohou. Dokud tam budou létat letadla, stornopoplatku za zrušený zájezd se nevyhnou.

V případných sporech s cestovními kancelářemi jim jako argument nepomůže ani to, že návštěvu Řecka nedoporučuje v těchto dnech ani ministerstvo zahraničí. "To, že ministerstvo zahraničí varuje před cestou do Řecka, automaticky neznamená, že klient může odstoupit od přepravní smlouvy či zájezdu," říká Tomáš Večl z Evropského spotřebitelského centra.

Podle něj má sice cestovní kancelář obecnou povinnost zrušit zájezd v okamžiku, kdy by cesta mohla ohrozit zdraví, život či majetek lidí, pokud ale situaci takto dramaticky nevidí a pobyt sama nezruší, sám člověk u ní svůj zájezd bezplatně stornovat nemůže.

A jelikož zákon přesně necituje situace, které život, zdraví či majetek ohrožují a které ne, bylo by pak na soudu, aby případnou při mezi oběma stranami rozsoudil.

Kdo nemůže z dovolené zpět, má nárok na jídlo a nocleh

Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur patří Řecko k jedněm z nejoblíbenějších destinací, do kterých Češi cestují. Nyní mají do této země zakoupenou dovolenou desetitisíce lidí. Vzhledem k tomu, že lidé nemají nárok na vrácení peněz, doporučuje jim Okamura zájezdy zatím nerušit.

Pokud totiž například z důvodu stávky nebudou moci letadla do země létat, mají už lidé na vrácení peněz či náhradní termín nárok.

Pokud by v tomto momentě Češi byli zrovna v Řecku a nemohli se tak dostat zpět, musí se o ně jejich cestovka postarat. "V případě ohrožení pro ně musí najít náhradní dopravu a zaplatit jim do té doby stravu a ubytování, i kdyby si lidé kvůli stávce svůj pobyt nedobrovolně prodloužili," upozorňuje na práva cestujících Večl.