Burzovní zvon - ilustrační foto.

Burzovní zvon - ilustrační foto. | foto: Kateřina Černá, iDNES.cz

Rakušané ovládli pražskou burzu za 4,2 miliardy korun

  • 45
Pražskou burzu ovládla burza z Vídně. MF DNES zjistila, že za podíl 92,4 procenta zaplatili Rakušané zhruba 4,2 miliardy korun. Již dříve vypadla z boje o převzetí nejvýznamnějšího českého trhu cenných papírů burza ve Varšavě. Ta přitom nabízela větší částku.

Varšavská burza, kterou skupina akcionářů pražské burzy jako možného zájemce vyloučila kvůli tomu, že je státní, za stoprocentní podíl nabízela pět miliard.

Pokud by stejný podíl akcionáři prodali Polákům, získali by tak o téměř půl miliardy korun více. Někteří malí akcionáři se proto cítí poškozeni, spousta z nich se ale nakonec stejně rozhodla prodat. Koupi podílu nyní musí ještě schválit Česká národní banka.

"Sami sebe vnímáme jako dlouhodobého investora, který přichází s nabídkou partnerství. Konkrétní podobu tohoto partnerství hodláme s vedením pražské burzy dojednat v následujících týdnech a měsících," uvedl ředitel vídeňské burzy Michal Buhl.

Pražská burza

Největším akcionářem byla před prodejem investiční banka Patria Finance s takřka čtvrtinovým podílem. Následovaly Česká spořitelna se 14,7 procenta a investiční skupina Tiger Holding Four S.a.r.l., která kontrolovala 13,5 procenta.

Pražská burza je jednou z největších burz ve střední a východní Evropě. Ke konci letošního září se na ní obchodovalo 29 akcií společností a celková tržní kapitalizace činila téměř 40 miliard eur, zhruba bilion korun.

Každý měsíc se na burze uzavřou obchody průměrně za 2,77 miliardy eur, tedy asi 70 miliard korun.

Vídeňská burza je majoritním vlastníkem již třech burz ve střední a východní Evropě. Kromě pražské kontroluje burzy v Budapešti a v Lublani. Vedle toho spolupracuje s dalšími burzami v regionu.

,