Škoda Octavia první generace. Model už se nevyrábí.

Škoda Octavia první generace. Model už se nevyrábí. | foto: MAFRA

Průmysl se vrátil do černých čísel. V prosinci rostl o 2,1 procenta

  • 8
Tuzemský průmysl se podle předběžných odhadů po více než roce vrátil do černých čísel. V prosinci jeho produkce vzrostla o 2,1 procenta, což je první kladný přírůstek za 14 měsíců. Ještě v listopadu přitom klesala o 0,1 procenta.

"Tržby vývozu ukazují, že za zlepšením situace v českém průmyslu stojí zejména oživení poptávky v eurozóně," uvedl hlavní ekonom investiční banky Patria David Marek.

Výhled na další měsíce je podle Marka optimistický. Hodnota nových zakázek se zvýšila o 12,5 procenta, exportní zakázky dokonce o 16,9 procenta. Problémy ale zřejmě čekají automobilový průmysl, kde vyprchává efekt šrotovného, které na čas podpořilo prodej nových aut.

Škoda Auto už oznámila, že omezí výrobu modelů fabia a roomster. - čtěte Škoda bude vyrábět roomster i fabie jen čtyři dny v týdnu

"Po skončení šrotovného a doplnění skladových zásob by mohl přijít útlum poptávky a zakázek v této oblasti průmyslu. Postupné zlepšování situace v ostatních odvětvích by ale mělo udržet průmysl jako celek letos s mírným růstem," dodal Marek.