Balené maso v hypermarketu. Ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Veterináři: V českých řetězcích je maso, které neprošlo kontrolou

  • 184
V českých obchodních řetězcích se prodává i dovezené maso, které neprošlo českou veterinární kontrolou. Tvrdí to Komora veterinárních lékařů. Kontrola masa je v České republice podle prezidenta komory Jana Bernardyho nedostatečná. Státní veterinární správa s tím nesouhlasí.

Jan Bernardy to řekl ČTK na závěr Světového veterinárního kongresu v Praze. Podle něj maso dovážené ze zahraničních chovů do českých maloobchodních řetězců prochází jen malou kontrolou. "Kontrol v obchodech je z našeho pohledu málo," uvedl Bernardy.

Situace je podle něj vážná především u drůbežího masa, kde je nejčastěji zjištěnou závadou sledovatelnost a značení výrobků. "Spotřebitel u masa nezjistí, zda se pod značkou CZ ve skutečnosti neskrývá kuřecí maso ze zahraničí, například z Polska," dodal Jan Bernardy.

"Kontrola masa probíhá v Česku jen namátkově a důsledná kontrola zde chybí. Právě proto se mohlo stát to, že se v českých obchodech objevilo kuřecí maso s překročeným limitem pro antibiotika," potvrdil iDNES.cz pozorování soukromých veterinářů viceprezident Komory veterinárních lékařů ČR Lubomír Borkovec.

Testujeme. Balíčkové maso nebo maso od řezníka? Tady je rozdíl:

V České republice je za nezávadnost masa a živočišných produktů zodpovědná Státní veterinární správa. Ta s tvrzením komory nesouhlasí. "Každý výrobek prodávaný v českých řetězcích je označený identifikačním číslem výrobce, a je tedy dohledatelný," řekl mluvčí komory Josef Duben. Kontrol je podle něj "přesně tolik, kolik jich má být". V rámci Evropské unie ani není možné kontrolovat všechno zboží, dodal.

"Vnitřní trh funguje na bázi důvěry. Ve všech zemích existuje stejná veterinární legislativa. Odpovědné orgány jsou důvěryhodné v tom, že podle ní postupují. Pokud je výrobek z cizí země v rámci EU puštěn na český trh, nekontroluje se. Kontroly jsou jen náhodné na základě podezření po zjištění problému v jiné zemi či na základě vyhodnocení rizik, které se dělá dopředu například v určitém období v roce," vysvětlil Duben

Podle Borkovce by situaci pomohlo zlepšit to, kdyby se na kontrolách v Česku mohli podílet také soukromí veterináři, což podle českých norem zatím nelze. "Například v Rakousku to tak funguje a bylo by dobré, kdyby to mohlo být i u nás, protože my máme z praxe přehled o nemocných chovech," dodal Borkovec.