Dům, byt, nemovitost, panelák, sídliště

Dům, byt, nemovitost, panelák, sídliště - Dům, sídliště - ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Prodej bytů provází právní zmatek

  • 32
Dvanáct tisíc Brňanů je jako na trní. Čekají, zda a za kolik jim brněnská radnice prodá jejich nájemní byt. Kdyby kupovali v Ostravě, nervům by ulehčili. Tamní politici totiž směrnici Evropské unie, podle níž není možné prodávat družstvům za nižší než tržní cenu, vůbec neřeší.

"Tuto informaci jsme zaznamenali, ale shodli jsme se, že dokud není zakotvená v zákoně o obcích či v žádném vládním nařízení, nebudeme se jí řídit," prohlásil Václav Janalík, místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Dopis, v němž náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl upozorňoval, že prodej bytů možná v českých městech probíhá v rozporu s předpisem EU, zatracují i v Praze.

"Je to nekvalitní informace, nebo spíše poplašná zpráva," míní mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Opírá se přitom o podrobnou právní analýzu, kterou si na magistrátu nechali zpracovat.

Na ministerstvu pro místní rozvoj oponují, že dopis měl jen informovat. "Narazili jsme na problém a považovali jsme za férové a odpovědné se o tuto informaci podělit. Je na městech, jak s ní naloží," reagovala Daniela Grabmüllerová, vedoucí odboru bytové politiky ministerstva.

Jiný postoj než v Praze či v Ostravě zaujali brněnští politici. Studují elaborát právníků a přemýšlejí, jak pravidla pro prodej upravit, aby se problematické směrnici vyhnuli. "Budu navrhovat, aby se pravidla pro prodej bytů změnila. Nemůžeme riskovat, že obchod později někdo zpochybní," míní náměstek brněnského primátora Radomír Jonáš (ODS).

Na rozhodnutí přitom netrpělivě čekají hlavně nájemníci 92 domů v Brně, kteří už měli v ruce nabídku ke koupi od magistrátu, ale transakci později politici zastavili. Opozice z ČSSD zase zdůrazňuje, že z pravidel pro prodej bytů by neměly zmizet slevy. Díky nim mohli dosud kupující dostat zpět až šedesát procent z ceny domu.

Z právního bludiště vykličkovali starostové a radní menších měst na jihu Moravy.
Například ve Vyškově zatím družstvům prodávají jen menší čtyřpatrové nájemní domy, u nichž rozdíl mezi tržní a prodejní cenou nepřesáhne sto tisíc eur. Tento limit totiž směrnice EU povoluje.

"Pokračuje také prodej bytových jednotek přímo jednotlivým nájemníkům," doplnila mluvčí úřadu Olga Mužíková. Na prodej po jednotlivých bytech vsadili také v Hodoníně a v Břeclavi. Blanenské politiky právní spory netísní vůbec, protože obecní bytový fond už zprivatizovali.

Jak dále rozprodávat městské byty, nyní řeší ve Znojmě, tamní radní si tento problém však nechali až na dobu po prázdninách. "Na posledním jednání rady o tom nebyla řeč. Návrhy řešení předložíme zástupcům města v září, až se lidé vrátí z dovolené," komentoval znojemský místostarosta Josef Molín.

Jak se prodávají v Brně byty
Od roku 1997 rozprodal brněnský magistrát 730 domů či domovních celků, ve kterých bylo 8 975 bytů.
Nyní radnice zastavila prodej 63 domů, jejichž nájemníci už dostali nabídku k odkoupení domů a stačili si už založit družstvo.
Stojí i prodej dalších 29 domů, jejichž nájemníci rovněž dostali nabídku k odkoupení, ale družstvo ještě nezaložili.
Brněnští radní plánují v příštích letech rozprodat nájemníkům dalších přibližně dvanáct tisíc bytů. Výhody, které dosud magistrát poskytoval
Při jednorázové platbě dostali kupující dvacetiprocentní slevu
Až čtyřicet procent z ceny domu mohli lidé získat od Brna zpět, pokud by tyto peníze v prvních třech letech investovali do oprav.
Zdroj: magistrát