ČEZ

ČEZ | foto: Jan Strouhal, MF DNES

Zakázky ČEZ pro Škodu Plzeň policie vyšetří znovu, informace měla z novin

  • 3
Protikorupční policie se musí znovu zabývat zakázkami energetické společnosti ČEZ pro Škodu Plzeň. Policie přitom případ odložila letos v březnu s tím, že trestný čin spáchán nebyl. Vrchní žalobci ale nyní zjistili, že policisté až příliš čerpali například z novin a informace si neověřovali.

"Kontrolou bylo zjištěno, že policejní orgán v této věci neověřil informace získané z veřejných zdrojů, nezjišťoval pravost dokumentů, na základě kterých bylo zahájeno trestní řízení," uvedla mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Podle ní dozorová státní zástupkyně nařídila ověření některých dokumentů u švýcarských úřadů. "Teprve po doplnění šetření bude vyhodnocena důvodnost odložení věci,"dodala mluvčí (o zastavení kauzy můžete číst zde).

Policisté se v souvislosti se zakázkami zabývali rolí Martina Romana, který stál v minulosti postupně v čele obou firem. Nepodařilo se jim ale zjistit, že by byl se Škodou majetkově propojen v době, kdy již vedl ČEZ, ani že by zadávání zakázek nějak ovlivňoval. Neprokázalo se, že by byl spáchán trestný čin, uvedla Zenklová.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se zakázkami zabýval od loňského listopadu pro podezření ze spáchání trestných činů zneužití informace a postavení v obchodním styku a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Deník MF DNES předtím upozorňoval na možný střet zájmů Romana kvůli mnohamiliardovým zakázkám ČEZ pro Škodu (více o případu čtěte zde).

Podle MF DNES bylo podezření, že měl na Škodu vlastnické vazby i v době, kdy již šéfoval ČEZ. Loni v září ve funkci ředitele ČEZ po asi sedmi letech skončil a stal se novým předsedou dozorčí rady společnosti. Podezření dříve popíral.