Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Pražská burza zakončila obchodování růstem téměř o tři procenta

  • 12
Na pražské burze se odehrával stejný scénář jako minulé pondělí. Ačkoli v pátek skončila na čtyřletém minimu, dnes rostla. Hlavní index PX vzrostl o 2,54 procenta na 864,2 bodu. Na začátku obchodování burza rostla o šest procent. Během dne o polovinu snížila páteční ztráty.

Nejvíce se dařilo akciím Erste Bank, které přidaly o 7,30 procenta. Přes čtyři procenta si připsaly akcie developera Orco, společnosti ČEZ a Unipetrolu.

Dlouho se nedařilo akciím Komerční banky, po poledni ale ztráty smazaly. Téměř sedmiprocentní propad zaznamenávají akcie VIG. Více než šest procent ztrácí akcie NWR, ačkoli ráno posílily o více než deset procent.Obchodování na pražské burze

Rostly také japonské akcie. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 311,77 bodu, tedy o 3,6 procenta, na 9 008,59 bodu. Za celý minulý týden index vzrostl o pět procent. Pozadu nezůstávají ani cenné papíry v Evropě. Index FTSEurofirst 300 na začátku obchodování rostl o 2,8 procenta.

Také začátkem minulého týdne burza na dva dny ožila. Mohl za to evropský plán na záchranu finančního sektoru. Od středy však mířila zpět dolů. V pátek dokonce hlavní index PX propadl na 842 bodů, a dosáhl tak svého čtyřletého minima. Dnes se tento propad snížil na polovinu. - čtěte Pražská burza skončila na čtyřletém minimu

Index pražské burzy

Silný prodejní tlak z pátku na trzích ve střední Evropě podle obchodníků ustoupil. Na evropských burzách investoři reagovali na oznamované firemní výsledky nebo obnovený vzestup cen ropy. Finanční odvětví podpořilo oznámení o poskytnutí státní pomoci skupině ING.