Soud, Chodorovskij, protesty

Soud, Chodorovskij, protesty - Ruská policie přivádí miliardáře Chodorkovského k budově soudu, kde má být rozhodnuto o jeho dalším osudu. (16. června 2004) | foto: Anton Sergejev, Reuters

Právník Chodorkovského: Rozsudek bude ´vinen´

  • 5
Nejbohatší Rus a bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij stanul ve středu před soudem. Ten má rozhodnout o jeho vině či nevině v případě údajného daňového úniku, ze kterého je obviněn. "Konečný verdikt? Vinen!", nedělá si iluze jeho obhájce Robert Amsterdam.

Proces sice začal, ale k hlavnímu líčení dojde až poté co, co se hlavní právník Chodorkovského zotaví z operace očí. Soudkyně Irina Kolesnikova souhlasila s odložením případu.

Spolu s ním je souzen i jeho obchodní partner Platon Lebeděv. Chodorkovskij se k soudu dostavil v zelenohnědé bundě, vyměnil si několik pohledů s rodiči. Jinak ho policie izolovala za železnou mříž.

Michail Chodorkovskij skončil ve vězení loni v říjnu. Podvodů, ze kterých ho ruská policie viní, se měl údajně dopustit v devadesátých letech, v době divoké privatizace ruského průmyslu.

Pozorovatelé ale od samého počátku upozorňují, že Chodorkovskij doplatil na své politické aktivity, když začal oponovat vládě. Kreml se proto podle nich rozhodl se nepohodlného muže tímto způsobem zbavit. Taková nařčení ovšem prezident Putin odmítá.

"Nečekám nic jiného, než co jsem viděl až doposud. Rusko je země, která ničí své nejlepší společnosti zatímco jejich šéfové umírají ve vězení, kam se dostali neprávem," říká o procesu Chodorkovského obhájce Amsterdam. Chodorkovskému hrozí až desetiletý trest.

"Je to soud, který má pomoci zbavit Jukos majetku," doplnil Amsterdam.

Kdo je Michail Chodorkovskij

Kariéra Chodorkovského (41) začala ještě v době Sovětského svazu, byl členem komunistické strany.
V roce 1987, čtyři roky před pádem SSSR, založil společnosnost Menatep, díky níž kontroloval i ropný kolos Jukos.
První milion vydělal na počátku devadesátých let, v době privatizace ruského průmyslu. Díky ní získal v roce 1995 i Jukos  - za 350 milionů dolarů.
Je považován za nejbohatšího muže Ruska. Před svým zatčením získal značný politický vliv, což se mu stalo osudným. 
Zdroj: BBC

Jukos se od zatčení šéfa potýká s problémy. Kvůli procesu sešlo ze spojení s jinou ropnou společností Sibněfť a momentálně stojí před bankrotem.

Ruská makléřská společnost Aton přestala sledovat akcie Jukosu a investorům doporučila, aby co nejdříve prodali.

"Osud Jukosu a jeho klíčových akcionářů je v rukou vlády. Pochybujeme, že vláda bude ochotna přijmout kompromis, který jí nabídli hlavní akcionáři," citovala agentura ČTK společnost Aton.

Za Chodorkovského se postavila asi stovka příznivců
Protest vyvolal protesty i u některých Rusů. Pře budovou soudu se sešla asi stovka příznivců nejbohatšího Rusa oblečených do triček s Chodorkovského podobiznou.

,