Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Povánoční slevy startují. Dosahují až 70 procent

  • 261
Ještě neskončily svátky a obchodníci už lákají na povánoční slevy. Spustily je například prodejny Tesco, Ikea nebo Marks & Spencer, které nabízejí zboží až o několik desítek procent levněji než před Štědrým dnem. Další prodejci spustí slevové akce v pondělí. Lidé budou moci nakoupit levněji elektroniku, hračky i vánoční dekorace.

Tesco ode dneška nabízí oděvy až se sedmdesátiprocentní slevou, polovinu slevilo z hraček a vánoční dekorace, o čtvrtinu vánoční domácí potřeby nebo zboží z oddělení papírnictví. Velký výprodej dnes zahájily také obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky Ikea, které vybraný sortiment zlevnily o polovinu. "Od sedmi jsme otevřeli obchod pro členy našeho Family klubu, po desáté i pro ostatní," řekla  mluvčí společnosti Ikea ČR Jindra Válová.

Před Ikeou byla fronta už po šesté ráno

Například před obchodním domem v Praze na Černém Mostě tak ráno na otevření čekalo zhruba sto lidí, postupně přicházeli další. Zájem je podle Válové velký, i když ne takový jako před několika lety.

Dveře se zlevněným zbožím zákazníkům dnes otevřely také některé obchody řetězce Marks & Spencer. "V několika našich prodejnách máme otevřeno už na druhý svátek vánoční, kdy začínají naše povánoční slevy až do výše 60 procent," uvedla mluvčí společnosti Ivana Kováčová. Slevové období v M&S potrvá do konce ledna a nabídka slev se má postupně přizpůsobovat zákazníkům a trendům. Se slevami přitom Marks & Spencer začal již před Vánocemi, kdy nabízel o padesát procent levněji dětské knížky a hračky, diáře a kalendáře, a o 30 procent levněji balíčky ze sekce potravin.

K podobnému kroku se odhodlaly i hypermarkety Globus, které na začátku prosince zlevnily vybrané sezonní zboží až o 70 procent. V dalších slevách mají pokračovat i nyní. "Výrazně levněji u nás zákazníci koupí například fotoaparáty a příslušenství, malé elektrospotřebiče, jako jsou vysavače, elektrické konvice a další pomocníci do kuchyně, ale i černou elektroniku, především ploché LCD televize a plazmové televize," uvedl mluvčí Globusu Boris Malý.

V domácích potřebách se bude po vánočních svátcích výprodej týkat různých artiklů od nádobí až po dekorace, do výprodejů bude zařazeno také vánoční osvětlení. Výprodej hraček, který částečně začal již v týdnu od 17. prosince, zahrne od ledna další zboží napříč celým sortimentem. Slevy se v Globusu budou pohybovat od 30 do 70 procent.

Hračky, elektronika a vánoční dekorace

Také prodejny řetězce Albert začaly letos se slevami ještě před Vánocemi, a to u hraček či kosmetických balíčků. Další hlavní vlna slev bude zahájena hned po Novém roce, tedy 2. ledna 2011, a bude se týkat zejména nepotravinářského zboží, tedy hraček, oblečení, zimních doplňků a vybavení či drobné elektroniky. Zákazníci budou moci nakoupit zboží nejčastěji se slevou 60 až 70 procent, u některých položek bude sleva dosahovat až 90 procent.

Češi podle průzkumu GE Money Bank letos plánují utratit v povánočních výprodejích průměrně 5 293 korun, což je o 750 korun více než loni. V letošním roce se hned po skončení svátků na nákupy chystají téměř dvě třetiny Čechů, tedy stejně jako loni. Lidé chtějí nakoupit nejčastěji oblečení, boty a elektroniku.

V povánočních slevách Češi plánují pořídit spíše dražší věci, které jsou zlevněny až o tisíce korun. Lidé využívají povánoční slevy ve velkém, což svědčí o tom, že vyhledávají výhodné nákupy. Je také proto zájem o kreditní karty, které poskytují za nákupy odměnu.

,